Analyysi: Kokoomuksen menestysresepti on kateissa
Kokoomuksen puoluekokoukset ovat usein luonteeltaan puhtaita hengennostatustapahtumia.
Linjan kirkastamisen ja repivien henkilövalintojen sijaan on hehkutettu puolueen saavutuksia, juhlittu ja kukitettu puheenjohtaja jatkokaudelle.
Nyt kokoomus joutuu lähtemään Lappeenrannassa kesäkuussa pidettävään puoluekokoukseen orkesteri epävireessä. Puheenjohtaja Alexander Stubbille asetetut odotukset eivät ole täyttyneet, vaikka puolue pysyi hallitusvallassa ja sai haltuunsa tärkeän valtiovarainministeriön.
Hankkeista Stubbin syrjäyttämiseksi liikkuu huhuja, mutta näyttöä on vähän. Edellisessä puoluejohtajavaalissa epäonnistuneen Jan Vapaavuoren revanssihaluja on arvuuteltu siitä lähtien, kun hän vuodenvaihteessa tv-haastattelussa haikaili kotimaan politiikan pelipaikoille.
Pontta spekulaatiolle on antanut myös se, että Vapaavuori julkistaa maaliskuussa kirjan ”Puoliholtiton Suomi”. Teos käsittelee Suomen tarvitsemaa ”kansallista elämäntaparemonttia”.
Nykyisen Euroopan investointipankin varapääjohtajan huhutaan kiertelevän jo kenttää puheenjohtajakampanjaa pohjustamassa. Nämä havainnot saattavat kuitenkin liittyä hänen nykyisiinkin tehtäviinsä.
Vapaavuori sanoi itse hiljattain Nykypäivän haastattelussa, ettei hänellä ole mitään suunnitelmia haastaa ketään kesän puoluekokouksessa.
Hankkeista Stubbin syrjäyttämiseksi liikkuu huhuja, mutta näyttöä on vähän.
Sisäministerinä pakolaiskriisin hoidossa kunnostautunut ja puolueen tähtipelaajaksi noussut Petteri Orpo ei ole istuvaa puheenjohtajaa haastamassa. Hän tähdännee kesän 2018 puoluekokoukseen, ellei Stubb väisty jo sitä ennen.
Myös edellisen puheenjohtajakisan finalistin ja eduskunnan nykyisen varapuhemiehen Paula Risikon haluja pelipaikoille on arvuuteltu. Risikko on ehditty hakea jo ”kuudenneksi kenttäpelaajaksi” muun muassa arvostelemaan marraskuussa sovittua sote-ratkaisua, mikä on ärsyttänyt hallituskumppani keskustaa.
Mitään pakottavaa tarvetta veturin vaihtoon ei kokoomuksella 17–18 prosentin galluplukemilla sinänsä juuri nyt ole. Seuraavat vaalit ovat vasta ensi keväänä pidettävät kuntavaalit. Nekin ovat näytön paikka puheenjohtajaa enemmän uudelle puoluesihteerille Janne Pesoselle.
Stubbin kaudella puolueen kasvoja julkisuudessa ovat olleet usein nuoret oikeistoliberaalit edustajat, kuten Elina Lepomäki, Wille Rydman, Antti Häkkänen ja Susanna Koski. Se ei välttämättä ole ollut mieleen varttuneemmalle äänestäjäkunnalle.
Turun yliopiston eduskuntakeskuksen erikoistutkija Erkka Railo näkee taustalla kulttuurieron kasvua.
Railon mukaan kokoomuksen 1980- ja 1990-luvuilla syntyneen nuoren sukupolven elämänkokemus näyttää erkaantuneen suomalaisen yhteiskunnan suuremmasta kokonaisuudesta.
Hyvinvointivaltiota ei nähdä enää vahvuutena vaan pikemminkin rasitteena, kun puheenjohtaja Jyrki Kataisen kaudella oli vielä toisin.
Tutkimuksissa on saatu näyttöä siitä, että kokoomusta äänestäneet kannattavat vasemmistolaisempaa talouspolitiikkaa kuin puolue ajaa.
– Kokoomuksen talouspolitiikka näyttäytyy tällä hetkellä niin oikeistolaisena, että vasemmalta laidalta lähtee porukkaa pois. Näppituntumalta suurin syy ovat nämä koulutusleikkaukset, jotka henkilöityvät vielä vahvasti kokoomukseen, kun kokoomuksella on opetusministerin salkku, Railo arvioi.
Vielä joitakin vuosia sitten kokoomuksen voittokulku näytti vakuuttavalta. Puolue menestyi pitkään puheenjohtaja Kataisen poliitikon lahjoilla ja puoluesihteeri Taru Tujusen strategisella osaamisella.
Joissakin arvioissa puolueen uskottiin pystyvän vaikka vuosikymmenen kestävään hegemoniaan. Ne arviot menivät metsään.
Kokoomus kaipaisi hallituksessa näyttöä siitä, että sen eväillä Suomen talous lähtee nousuun. Samaan aikaan kuitenkin muun muassa koulutusleikkaukset kalvavat kannatusta puolueelle strategisesti tärkeässä ryhmässä, koulutetuissa nuorissa kaupunkilaisissa.
Imago- ja henkilökysymysten lisäksi puolueella voi olla politiikan linjassa ja sisällössäkin vielä miettimistä, jotta liikkuvien äänestäjien luotto palautuu.
Railo arvioi, että kokoomuksen oikealle vedettyyn talouspolitiikkaan liittyy perspektiiviharha vaalien voittamisen näkökulmasta.
– Koska kyllä vaalit voitetaan siellä keskustassa, hän muistuttaa.