Aluevaalien äänestysprosentti uhkaa jäädä alle 40:n – Kysely paljastaa hätkähdyttävän eron kuntavaaleihin

Aluevaalit

Kaikista äänestysikäisistä 41 prosenttia aikoo varmasti äänestää aluevaaleissa, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselytutkimuksesta.

Kun äänestysintoa verrataan vastaavana ajankohtana ennen kuntavaaleja toteutettuun tutkimukseen, huomataan hätkähdyttävä ero.

Viime kuntavaalien alla 60 prosenttia vastaajista ilmoitti äänestävänsä varmasti. Äänestämisestään täysin varmojen osuus ennustaa melko hyvin toteutuvaa äänestysprosenttia. Kuntavaalien äänestysprosentti oli lopulta 55.

Nyt saatu tulos enteilee siis aluevaalien äänestysprosentin jäävän jopa alle 40 prosentin tason, KAKSin tiedotteessa todetaan.

Aluevaalien äänestysinto on jopa hieman vähentynyt syyskuusta, jolloin se oli 43 prosenttia.

Keskimäärää enemmän epävarmuutta aluevaaleissa äänestämisestä on työttömien, opiskelijoiden ja vähemmän koulutettujen keskuudessa.

Ylemmät toimihenkilöt, korkeasti koulutetut sekä yrittäjät ja eläkeläiset ovat keskimäärää vakuuttuneempia äänestämässä käymisestään. Nuorista, 18–30-vuotiaista kuitenkin kaksi viidestä (on varma, että kävisi äänestämässä, kun taas 31–40 vuotiaista vain neljännes. 

Puolueista vasemmistoliiton (60 prosenttia), vihreiden (54) ja SDP:n (53) kannattajista yli puolet aikoo varmasti käydä äänestämässä. Sen sijaan perussuomalaisten kannattajista vain reilu kolmannes (37 prosenttia) aikoo varmasti äänestää.

Kokoomuksen kannattajista lähes puolet (49 prosenttia) ja keskustan kannattajista vähintään kaksi viidestä (43 prosenttia) kävisi varmasti äänestämässä.

Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 26.11–1.12.2021. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 014.