Aloitteet vaativat Väyrysen kunniapuheenjohtajuuden perumista

Puoluekokous

Keskustan Keski-Suomen piiri ja Keskustan opiskelijaliitto (KOL) vaativat Paavo Väyrysen kunniapuheenjohtajuuden lakkauttamisesta. Kannanotto sisältyy järjestöjen tekemiin puoluekokousaloitteisiin.

Samaa esittää myös pari muuta paikallisyhdistystä. Lisäksi muutama aloite haluaa selkeyttää sääntöjä niin, että kikkailu kahden puolueen jäsenyydellä ei ole mahdollista.

Keski-Suomen piirin aloite esittää, että mikäli kunniapuheenjohtajaksi nimetty henkilö liittyy jonkin toisen puolueen jäseneksi tai eroaa puolueesta, hän menettää kunniapuheenjohtajan tittelin. Aloite toteaa, että koska Väyrynen on perustanut oman puolueen, hänen kunniapuheenjohtajuutensa on peruttava.

KOL haluaa, että puoluekokous toteaa Väyrysen kunniapuheenjohtajuuden päättyneeksi välittömästi. Perustelu on tällainen:

”Paavo Väyrynen on aikoinaan kunniapuheenjohtajan arvonsa ansainnut, mutta hän on jo pitkään osoittanut valinnoillaan, teoillaan ja lausunnoillaan piittaamattomuutta ja kunnioituksen puutetta sekä keskustaa että omaa arvovaltaista paikkaansa puolueessa kohtaan. Perustamalla kunniapuheenjohtajuutensa aikana uuden, keskustasta erillisen ja sen kanssa samoissa vaaleissa kilpailevan puolueen ja ryhtymällä kyseisen puolueen presidenttiehdokkaaksi Väyrynen ei ole toiminut keskustan puolesta, vaan sitä vastaan.”

Perustelu on osin virheellinen. Väyrynen ei ollut suoraan kansalaispuolueen presidenttiehdokas. Hänen tukenaan oli valitsijayhdistys.

Keskustassa on tehty 302 aloitetta Sotkamon kesäkuiseen puoluekokoukseen. Määrä on tämän vuosituhannen suurin, puoluetoimiston poliittinen asiantuntija Ilkka Miettinen sanoo.

Aloitteet menevät keskustan työryhmien käsittelyyn ja puoluehallitus antaa niistä toukokuun alkuun mennessä oman vastauksensa. Lopullisen kannan aloitteisiin määrittelee puoluekokous 8.-10. kesäkuuta.