Aina kun pidän puheita, siinä pitää olla jotakin asiaa, sanoo keskustan Pylväs ja hyökkää kokoomusta ja perussuomalaisia vastaan HS:n henkilöhaastattelussa
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Juha Pylväs toteaa Helsingin Sanomissa (HS), että tammikuun aluevaaleissa on kaksi kilpailevaa linjaa, keskustan ja kokoomuksen linjat.
– Meillä on niin selvästi erilainen linja alueiden kehittämisestä.
– Heidän linjansa on keskittämisen linja, ja silloin se tarkoittaa, että maaseutualueilla ja kaupunkialueillakin se palvelupiste on aina kaukana. Maaseutualueilla se on sata kilometriä ja kaupungissa se voi olla toisella puolella kaupunkia. Silloin kun ihmisellä on hätä, niin se on tosi kaukana, Pylväs varoittaa.
Oppositiopuolue kokoomus on kritisoinut keskustan ja muun hallituksen sote-uudistusta. Keskustaa kokoomus on piikitellyt siitä, että uudistus vie vallan kunnilta ja keskittää sen, vaikka keskusta puheissaan korostaakin toisenlaista politiikkaa. Juha Pylväs vastaa napakasti, että asia on toisin kuin kokoomus sen esittää.
– Me haluamme antaa alueille sote-palveluiden lisäksi tulevaisuudessa muitakin tehtäviä, eli haluamme siirtää valtaa keskushallinnosta alueille, ministeriöistä maakuntiin. Näitä tehtäviä voivat olla aluekehittäminen, liikenne, maankäyttö ja ympäristöasiat.
Kuntavaalit menivät keskustalta heikosti, mutta puolue ylitti gallupit ja päihitti gallupeissa menestyneet perussuomalaiset.
Pylväs kritisoi sekä kokoomuksen että perussuomalaisten aluepoliittista linjaa jo aiemmin tällä viikolla. HS:n haastattelussa hän ihmettelee edelleen, mitä perussuomalaiset todella ajavat.
– [Puheenjohtaja] Purraa olen monta kertaa haastanut, että mikä se teidän linjanne on, onko se kokoomuksen linja vai keskustan linja, haluatteko te hajautettua Suomea vai haluatteko te keskittää. Mutta ei meille ole tullut selvyyttä siitä.
Keskustan kannatuksen Pylväs luottaa kasvavan.
– Iso osa suomalaisista ajattelee hyvin keskustalaisittain, hän toteaa lehdelle.
Aluevaaleissa keskustan pitää voittaa kuntavaalien prosentit (14,9).
– Entisenä kilpaurheilijana sanon, että aina pitäisi pyrkiä parempaan, Pylväs täräyttää.
Pylväs nousi keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi, kun paikkaa pitäneestä Antti Kurvisesta tuli toukokuussa ministeri. Ryhmyreiden tyylejä on pidetty hyvin erilaisina. Siinä missä Kurvinen tuli erittäin aktiivisesti esille ja uskalsi ryöpyttää rohkeasti, johtaa Pylväs rauhallisemmin.
Yksi HS:n henkilöjuttuun haastateltu keskustalainen kuvaa, että jos Kurvinen oli ryhmänjohtajana etulinjassa, johtaa Pylväs enemmän taustalta ja keskeltä.
Pylvästä kuvataan taustakeskusteluissa asiakeskeiseksi ja maanläheiseksi ”peruskeskustalaiseksi” poliitikoksi, jolla on juuret edelleen vahvasti omalla kotiseudullaan Ylivieskassa, HS kertoo. Pylvästä pidetään enemmän käytännöllisenä kuin ”aatteenpaloa leiskuvana” ihmisenä.
– Hän edustaa sitä perinteistä arvomaailmaa, jota meillä tuolla on, yksi keskustalainen kuvaa.
Toinen katsoo, ettei Pylväs välttämättä ole konservatiivinen, mutta varovainen hän on, mitä tulee tiettyihin kysymyksiin. Näitä ovat esimerkiksi seksuaalisuutta tai alkoholia koskevat teemat.
Kurvista vähäisempää näkyvyyttä salikeskusteluissa ei pidetä pelkästään pahana: nyt muutkin edustajat saavat tilaa olla esillä. Tärkein vaikuttaminen tapahtuu joka tapauksessa kulisseissa, lehti kirjoittaa.
Suomenmaan kesällä julkaistussa henkilöhaastattelussa Pylväs totesi roolittamisen, verkostojen sekä ryhmän tuntemisen olevan tärkeää.
– Meillä on tosi monipuolinen ryhmä. On verbaalisesti taitavia sanaseppoja, sitten on puurtajia, jotka tekevät valtavan hyvää työtä. Lisäksi on asiantuntijoita, jotka ovat syvällä jossain substanssissa.
Vähemmän aktiivista puhujarooliaan Pylväs pitää HS:n haastattelussa ikään kuin taloudellisena. Mitäpä sitä kuluttaa aikaa turhilla puheilla, jos ei ole järkevää viestiä.
– Aina kun pidän puheita, siinä pitää olla jotakin asiaa. Pitää olla joku sanoma, eikä vain olla äänessä äänessä olemisen takia.