Aaltola: Orlandon hyökkäys voi houkutella Trumpin linjalle

Joukkomurha

Orlandon joukkoampuminen saattaa aiheuttaa huomattavia poliittisia seurauksia Yhdysvalloissa, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

Aaltolan mukaan ampuminen, johon näillä näkymin liittyy terrorimotiivia, kiristää jo valmiiksi jännittyneitä tunnelmia presidentinvaalitaistossa. Etenkin se heijastuu suhtautumiseen vähemmistöihin ja erityisesti muslimitaustaisiin ihmisiin.

– Esimerkiksi Donald Trump on väläyttänyt maahantulon kiristämistä muutama kuukausi sitten Kalifornian iskujen kohdalla, Aaltola muistuttaa.

Yhdysvaltain presidentinvaalikamppailu on täydessä käynnissä.

Aaltolan mukaan mikä tahansa pienempikin terrori-isku vaikuttaa siihen, mitä ehdokkaat puhuvat ja kokevatko kansalaiset ehdokkaitten olevan huolissaan oikeista asioista. Nyt tapahtunut ampuminen tukee konservatiivista ja populistista ajattelua.

– Siinä katsotaan, että vastaavien iskujen välitön estäminen vaatisi radikaaleja lakimuutoksia sekä ihmisten herkempää eristämistä ja Yhdysvaltoihin tulon estämistä, Aaltola arvioi.

Onko oletettavissa, että joukkosurma hyödyttää republikaanien presidenttiehdokkaaksi nousevaa Donald Trumpia?

–  Sanotaan, että ei tästä missään tapauksessa hänelle ole haittaakaan. Hän on nostanut kannatustaan esimerkiksi Pariisin iskujen ja Kalifornian iskun jälkeen. Voisi ajatella, että ihmiset mieltävät Trumpin kovan linjan sellaiseksi, jolla tällaisia iskuja voitaisiin estää.

Esimerkiksi presidentti Barack Obama on linjannut asiat toisin. Hän on painottanut Isisin vastaista taistelua ja ampuma-aseiden myynnin rajoittamista.

Yhdysvalloissa tapausta tutkitaan kotimaan terrorismina, vaikka terrorismikytköksestä ei ole täyttä varmuutta. Aaltola kuitenkin sanoo, että jo pelkkä terrorismitulkinta on poliittisesti merkittävä.

– Poliittiset seuraukset ovat paljolti kiinni siitä, onko tässä tapauksessa terroristisia sävyjä. Mitä enemmän niitä on, niin sitä enemmän on poliittisia seurauksia. Ne taas tukevat niitä tahoja, jotka ovat ottaneet tiukimman kannan terroristeja ja terrorismia kohtaan. Tässä tapauksessa se on esimerkiksi Donald Trump.

Aaltola odottaa, että myös Valkoisesta talosta korostetaan, kuinka Isisin vastainen taistelu on sujunut hyvin ja miten siihen tullaan satsaamaan lisää panoksia.

–   Kaikki osapuolet puhuvat terrorismin vastaisen kamppailun tehostamisen välttämättömyydestä, jos tulee selkeästi esiin, että tämä on terrorismia kuten nyt näyttää.

Sitä vastoin aselakien kiristäminen ei Aaltolan mukaan nouse edes keskusteluihin, jos kyse on terrorismista. Asia saattaisi olla toisin, jos kyse olisi häiriintyneen ihmisen teosta. Käytännössä edes kouluampumiset eivät ole kuitenkaan johtaneet lakien kiristämiseen.