Yhteenkuuluvuutta on päättäväisesti rakennettava

Blogi

Hanaun järkyttävä joukkoampuminen on viimeisin äärioikeistolainen väkivallanteko Saksassa. Laajemmin olemme tilanteessa, jossa ääriliikkeet koettelevat demokratiaa ja oikeusvaltiota läpi Euroopan. 

Tasavallan presidentti muistutti valtiopäivien avajaisissa historian esimerkkeihin viitaten oikein siitä, miten ”aivan tavallisena pidetystä ihmisestä voi sukeutua ensin sanan ja sitten tekojen julmuri.”

Ääriliikkeiden keskeisenä pontimena on ihmisten tyytymättömyys. Kyse on useimmiten aivan arjen asioista. Siitä, onko työtä, toimeentuloa ja toivoa ja koetaanko yhteiskunta jokapäiväisessä elämässä tasa-arvoisena ja oikeudenmukaisena.

Suomalaisten enemmistö on onneksi tolkun porukkaa. Se luo perustan pitää Suomi yhteiskuntana, jossa minkäänlaiset ääriliikkeet eivät pääse valtaamaan alaa.

Tarvitaan luottamusta tulevaisuuteen vahvistavaa politiikkaa, joka parantaa kaikkien suomalaisten arkea koko maassa. Suomea ei saa päästää jakaantumaan kahtia. Politiikalla on päinvastoin päättäväisesti rakennettava erilaisten ihmisten ja alueiden yhteenkuuluvuutta.

Tärkeää on myös, että harjoitettavalla politiikalla on mahdollisimman laaja hyväksyttävyys. Vallanpitäjien ja päättäjien ylipäätään on oltava yhteisellä asialla.

Samalla tarvitaan kansanvallan, laillisen menon ja ennen muuta ihmisyyden puolenpitoa. Ihmisarvo on jakamaton. Ihmisyys- ja sivistysyhteiskuntaan kuuluu periaate siitä, että olemme myös eri mieltä ollessamme ihmisiä toisillemme. Arvaa oma tilasi, anna arvo toisellekin.

Tässä kaikkinaisen vastakkainasettelun ajassa unohtuu usein, mikä ihmisiä yhdistää.

Tässä kaikkinaisen vastakkainasettelun ajassa unohtuu usein, mikä ihmisiä yhdistää. Tämä Suomemme, ratkaistavat asiat ja tulevaisuus ovat yhteiset. Ne koskettavat kaikkia henkilökohtaisista ominaisuuksista riippumatta.

Politiikassa voi saada helposti ja nopeasti kannatusta tyytymättömyyttä ja ihmisten ja alueiden vastakkainasettelua lietsomalla. Kestävä tie tulevaisuuteen ei sellainen kuitenkaan ole.

Ongelmat on myös ratkaistava. Se on mahdollista vain yhdessä.

Yhteisten ongelmien ratkaiseminen ja ennen muuta ihmisten arjen parantaminen tasa-arvoisesti ja oikeudenmukaisesti puolestaan on tukevin tae yhteiskuntarauhalle. Tähän kaikkeen keskusta laittaa voimavaransa.

Riikka Pirkkalainen Kirjoittaja on keskustan puoluesihteeri.