Suomi tarvitsee yhteisen linjan

Syksyn aikana olen ihmetellyt, emmekö me suomalaiset ymmärrä, kuinka vaikeassa tilanteessa Suomen talous on.

Kreikkaa ja muita kriisimaita suomalaiset ovat olleet arvostelemassa kärkkäästi. Kun meidän pitäisi kääntää velkaantumisen kierre ja muuttaa toimintatapojamme, kieltäydymme kaikesta.

Pääministerimme Juha Sipilä on tarjonnut ammattiyhdistysliikkeille mahdollisuuden yhteiskuntasopimuksen tekemiseen.

Hän on ollut pitkämielinen ja tarjonnut useita mahdollisuuksia sopimiseen. Arvostan hänen tapaansa tehdä kompromisseja ja kykyä ottaa vastaan ehdotuksia maaliin pääsemiseksi.

Ammattiyhdistysliikkeet olisivat voineet löytää ratkaisuja naisten palkkakuoppaan ja muihin epäkohtiin jo aikoja sitten, jos olisivat sitä halunneet, mutta ne eivät ole sitä tehneet.

Kun hallitus esitti oman kilpailukykypakettinsa, ammattiyhdistysliikkeet vastasivat siihen laajalla lakolla, jonka aikana Suomi menetti 100 000 miljoonaa euroa. Mitä kaikkea olisimme saaneet aikaan tuolla rahamäärällä?

Toivon, että ammattiyhdistysliikkeet saavat oman esityksensä aikaan pian.

Toivottavasti laajapohjainen ratkaisu saadaan aikaan, että eivät leikkaukset kohdistuisi pääsääntöisesti naisvaltaisiin aloihin.

En itsekään halua, että leikkauksien kohteena ovat jo nyt heikommassa asemassa olevat naiset.

Ovatko ammattiyhdistyspomot aidosti huolissaan palkkojen ja etujen leikkauksista, kun heidän omat palkkansa ovat olleet jo pitkään todella korkeita ja palkankorotuksia on tullut tämänkin syksyn aikana.

Nyt tarvitaan viisautta ja kykyä nähdä kauas tulevaisuuteen ja halua istua pöydässä niin kauan, että saadaan järkevä ratkaisu aikaan. Vai tuleeko haluttomuus neuvotella asioista jostain muualta?

Suomen kilpailukykyä on parannettava ja vienti on saatava vetämään, että voimme jättää myös lapsillemme hyvinvointiyhteiskunnan, jossa kaikista kansalaisistamme huolehditaan.

Mm. elintarvikeviennin elvyttäminen Venäjälle helpottaisi niin vaikeuksissa olevaa maataloutta kuin elintarviketeollisuutta ja tulojen kasvaessa myös kuntien talousahdinko helpottuisi.

Rakenteellisia muutoksia tarvitaan.

Uskon, että kovien synnytystuskien jälkeen syntynyt sote-ratkaisu helpottaa kuntien talousvaikeuksia ja takaa laadukkaat palvelut kaikille asuinpaikasta riippumatta tulevaisuudessakin.

Muutos aiheuttaa vastarintaa, mutta uskon, että se voi olla mahdollisuus.

Suomea ja koko Eurooppaa ravisuttava turvapaikanhakijoiden tulva on paisunut jo aivan käsittämättömiin mittasuhteisiin.

Toivon, että tälläkin rintamalla saadaan aikaan nopeita ratkaisuja ja turvapaikanhakijoiden turvapaikkakäsittelyajat mahdollisimman lyhyiksi.

Kotouttamistoimet on aloitettava välittömästi, eikä kuukausien kuluttua.

En halua lukea enää yhtään naisiin kohdistuvaa väkivallantekoa sen enempää kantaväestön kuin ulkomaalaisten tekemänä. Näitä tekoja ei voi puolustella eikä selitellä millään.

Toivon, että saamme elää turvallisessa yhteiskunnassa tulevaisuudessakin.

Kirjoittaja on keskustanaisten varapuheenjohtaja

Sari Palmu