Miksi pyrin keskustan johtajaksi?

Puheenvuoro

Pyrin niin pirusti ja tosissani, kuten Johannes Virolainen aikanaan. Haluan keskustan nousevan jälleen. Uskon, että johdollani ja yhdessä tehden siinä myös onnistumme.

En aio tyytyä keskustan 10–12 prosentin kannatukseen. Sillä ei pidemmän päälle riittävästi vaikuteta maan asioihin tai paranneta ihmisten arkea. Mutta lähtökohta on tunnustaa, että gallupit kertovat luottamuksen puutteesta keskustaan.

Pikavoittoja en lupaa. Ison laivan kurssia ei muuteta muutamassa kuukaudessa. Kestävä luottamus ei synny kikoilla.

Määrätietoisella ja pitkäjänteisellä työllä tulemme vahvistamaan kannatustamme.

Sanojen ja tekojen on oltava linjassa. Puolueesta ja sen johtajasta pitää huokua into, ilo ja yhteistyökyky. On puhuttava politiikan selkosuomea. On oltava tavallisten suomalaisten asialla.

Ensin on tähdättävä 15 prosentin sarjaan, sitten kohti 20 prosenttia niin, että taistelemme kärkipaikasta vuoden 2023 eduskuntavaaleissa.

Meidän on oltava vahvoja perinteisesti vahvoilla alueillamme. Elämisen mahdollisuuksien puolesta, syrjäseutuja myöten, on taisteltava. Alueille tarvitaan tietä, työtä ja turvaa. Kysymys on ihmisten arjesta. Silloin sorateidenkin on oltava kunnossa.

Mutta noustaksemme suureksi meidän on vahvistuttava myös eteläisessä Suomessa ja kasvukeskuksissa.

Emme pysty puolustamaan koko maata, ellei meihin luoteta etelää myöten. Tämän keskustaväki on jo vuosikymmeniä hahmottanut – ja saavuttanut suurimman luottamuksen maassamme useampaan kertaan.

En kainostele: toisin keskustalle lisäarvoa tässä asiassa. Uusmaalaiset ovat viidesti valinneet minut eduskuntaan. 2015 vaaleissa sain yli 10 000 ääntä. Vuoden 2019 vaikeissa vaaleissa äänimääräni kasvoi edelleen.

Politiikan lähtökohta on minulle aina ollut ihmisten arjen asiat. Ne ovat useimmiten samoja huolia ja toiveita koko Suomessa.

Perheiden hyvinvointi, koulutus, työ, vanhustenhoito, terveyspalvelut, lähiruoka, lähiluonto, liikenne. Turvallinen Suomi. 

Olen oppinut, että elämänmakuiselle keskustapolitiikalle löytyy tukea maalta kaupunkeihin.

Olen saanut keskustassa johtaa niin Keskustanuoria, piirijärjestöä kuin eduskuntaryhmääkin.

Johtamistapani on kuunteleva, keskusteleva ja rakentava. Huumoriakin joskus lipsahtaa sekaan. Haluan, että teemme töitä hyvässä hengessä. Mutta haluan myös tuloksia.

Keskustan johtajan pitää kyetä yhteistyöhön yli puoluerajojen. Suurimman ryhmän johtajana johdin puolueiden välisiä neuvotteluja vuosina 2016-2019.

Tuloksiakin saatiin. Esimerkiksi paransimme sotaveteraanien asemaa. Ja lakkautimme kritisoidun kansanedustajien sopeutumiseläkejärjestelmän.

Politiikan yhteistyötaidot ovat arvossaan, kun haetaan tuloksia. Niitä tarvitaan niin keskustassa kuin puolueiden välilläkin.

Keskustan pitää olla juurensa tunteva, koko kansan ja koko Suomen yleispuolue.

Kansanliike, joka arvostaa työn tekemistä, yrittämistä ja itsensä kehittämistä, ja jolla on sydäntä heikompiosaisille. Kansanliike, joka elää ihmisten arjessa, iloineen, suruineen ja rosoineen. Kansanliike, joka rakentaa parempaa, oikeudenmukaista Suomea.

Tämä 2020-luvun menestyvä keskusta rakennetaan yhdessä. 

Tule mukaan. 

Kirjoittaja on puolustusministeri ja keskustan puheenjohtajaehdokas

Antti Kaikkonen

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen