Liikkumattomuus on kansanterveydellinen uhka
Suomalaisten, etenkin lasten ja nuorten liikkumattomuus on aikapommi, joka ei kiinnosta juuri ketään. Poliittisilla päättäjillä on oma roolinsa, mutta tällä hetkellä yksikään puolue Suomessa ei suhtaudu asiaan riittävän vakavasti.
Liikkumattomuus on todellinen kansanterveydellinen uhka, jonka hintalapussa alennustarroja ei ole näköpiirissä.
UKK-instituutin mukaan suomalaisten liikkumattomuus aiheuttaa jo nyt yli kolmen miljardin euron kustannukset vuosittain.
Instituutin mukaan osa potista selittyy esimerkiksi nuoruuden heikon liikkumisaktiivisuuden yhteydellä heikompaan työ- ja koulutusurilla menestymiseen. Tällöin veroeurot vähenevät ja tukien avulla pärjäävien osuus lisääntyy.
Kyse ei kuitenkaan ole vain euroista. Liikkumattomuudesta aiheutuvat toiminta- ja työkyvyn haasteet sekä sairaudet heikentävät ihmisten hyvinvointia. Hyvinvoinnin heikentyminen voi näkyä esimerkiksi vaikeuksina pitää kiinni arjen rutiineista ja ihmissuhteista, mikä voi edesauttaa syrjäytymistä.
Hyvinvointi liittyy olennaisesti onnellisuuteen, ja onnetonta kansaa ei kukaan varmasti halua. On inhimillisesti oikein herätä asian ympärillä ja alkaa toimia.
Erityisesti lasten ja nuorten liikuntaan on panostettava, koska lapsena opitut tavat heijastuvat helpommin aikuisuuteen. Poliittisten päättäjien on ymmärrettävä aiheen vakavuus ja tehtävä oma osansa sen eteen, että tämän maan onnellisuus ja toimintakyky on turvattu tulevaisuudessakin.
Säästäminen liikunnasta saa ehkä hetkellisesti talousluvut näyttämään paremmilta, mutta nyt tarvitaan malttia ja rohkeutta ajatella pidemmälle. Talouden ajat ovat vaikeat, mutta viisautta on ajatella kauaskantoisesti.
Liikkuminen ei voi olla kiinni julkisesta resurssista. Asioita on varmasti kyettävä tekemään uudella tavalla, ja avain siihen on eri toimijoiden välinen yhteistyö. Tietoa on kyllä saatavilla, jos sitä vain haluaa ottaa vastaan.
Vastuu on otettava myös kodeissa, eikä kasvatuksen merkityksestä voi liikaa muistuttaa. Digitalisaation kehittyessä hurjaa vauhtia lasten huoltajat ovat varmasti kinkkisten tilanteiden ääressä, kun älylaitteet koukuttavat yhä nuorempia lapsia eikä naapuruston ovilla ole enää tapana kiertää pyytämässä kavereita pihapeleihin.
Tapoja on kuitenkin mahdollista muuttaa, ja liikuntamahdollisuuksia on enemmän kuin koskaan rennosta ulkoilusta aina kilpaurheiluun. Sanonta siitä, että minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa, pitää paikkansa tässäkin asiassa.