Kohti parempaa asumista – ehdokkaan 2+1 työkalua kuntavaaleihin
Asuminen on kuntavaaliteema – varsinkin keskustalaiselle ehdokkaalle. Tässä blogissa on tarjolla keskustaehdokkaan vaalireppuun 2 +1 asumista koskevaa työkalua. Kaksi ensimmäistä koskee kuntaa ja kolmas valtiota.
Työkalu 1: Viihtyisää pientaloasumista tiiviin kerrostalotuotannon rinnalle
Suomalaisten 72 % suuruinen enemmistö haluaa asua pientaloissa ei-kaupunkimaisessa miljöössä, kertoo Suomen Asuntomessujen selvitys. Samaan aikaan kuitenkin Suomessa rakennetaan tiivistä kaupunkia ja pieniä kerrostaloasuntoja.
Vielä 20 vuotta sitten omakotitaloja rakennettiin enemmän kuin kerrostaloasuntoja. Nyt kerrostaloasuntojen määrä on lamavuosinakin moninkertainen omakotitaloihin nähden.
Tällä hetkellä miljoona suomalaista asuu haaveensa vastaisesti toivoen voivansa asua väljästi pientalossa. Ei siis kaavoiteta pelkästään tiivistä kaupunkia eikä pelkästään raideliikettä ja kerrostaloja sen varteen. Tilaa on. Asumisen vaihtoehtoja on oltava.
Kunnan yleiskaavassa ja osayleiskaavassa on varmistettava, että on riittävästi mahdollisuuksia sekä pientalorakentamiselle että kerrostalotuotannolle. Ja että nykyiset pientaloalueet säilyvät sellaisina.
Työkalu 2: Järkevän hintaista ja sopivan laatuista asumista
Kunnan asemakaavoituksessa määritellään yksityiskohtaisesti mitä tontille rakennetaan ja kuinka paljon. Myös huoneistojen koko, jakauma ja rakennusoikeuden määrä sekä erilaiset julkisivu-, pysäköinti- sekä yhteistilavaateet tulevat määritellyksi.
Samalla tarkkojen määritysten ja vaateiden kanssa asemakaavoitus määrittää rakentamisen kustannukset. Asemakaavoitusvaiheessa on mahdollista tehdä ratkaisuja, jotka vaikuttavat merkittävästi rakennettavien asuntojen hintaan ja vuokraan. Tämä mikä kävi ilmi johtamassani Raklin laajassa ’’Asemakaavoituksen kustannusvaikutukset’’ -hankkeessa 2021.
Pidetään huoli kuntalaisten puolesta siitä, että kaavoitettavat asunnot sopivat asukkaiden kukkarolle. Edellytetään nykyistä paremmin ja ennakkoon kustannukset huomioivaa asemakaavoitusta.
Työkalu 3: Asumisen verotusta tulee voida laskea, ei kiristää
Uuden asunnon hinnassa on useiden selvitysten mukaan noin 46 % veroja ja veroluonteisia maksuja. Jos siis ostat 300 000 euron hintaisen uuden asunnon, maksat 138 000 euroa veroja ja veroluonteisia maksuja. Jos vuokraat vastavalmistuneen asunnon, 1000 €/kk vuokrassa voit olettaa olevan noin 460 €/kk veroista ja veroluonteisista maksuista aiheutuvaa vuokraa.
Kokoomuksen ja perussuomalaisten johtaman hallituksen syksyinen alv:n kiristys nostaa uuden asunnon hinnan vero-osuutta ja hintaa entisestään.
Sanotaan me keskustassa ”selvä ei” asumisen veronkiritykselle.
Lopuksi: Asuntoja ei rakenneta viranomaisia, politiikkoja, ideologiaa tai gryndereitä vaan ihmisiä varten. Tolkku takaisin asuntorakentamiseen ja kohti parempaa, ihmisten halujen mukaista asumista.