Rinteen työllisyystavoite on helpompi kuin Sipilän

Pääkirjoitus

Antti Rinteen (sd.) hallitus tavoittelee maanantaina julkistetun ohjelmansa mukaan työllisyysasteen nostamista 75 prosenttiin vaalikauden aikana.

Tuskin muste ehti kuivua ohjelmasta, kun asiantuntijat ja oppositio leimasivat tavoitteen saavuttamisen mahdottomaksi.

Arvostelussa on jotain kovin tuttua. Neljä vuotta sitten samaiset asiantuntijat ja silloinen oppositio  julistivat, että Juha Sipilän hallitus ei tule saavuttamaan 72 prosentin työllisyysastetta.

Asiantuntijat toistivat samaa kritiikkiä monta vuotta. Vielä vuoden 2018 tammikuussa talouspolitiikan arviointineuvosto piti tavoitteen saavuttamista epätodennäköisenä.

Sipilän hallitus saavutti kuitenkin reilusti tavoitteensa. Vaalikauden aikana syntyi 140 000 uutta työpaikkaa. Työllisyysaste eli työssä olevien osuus 15-64 -vuotiaista oli huhtikuussa 2019 72,4 prosenttia.

Työllisyysasteen nostaminen 75 prosenttiin vaatii 60 000 uuden työpaikan luomista vaalikauden aikana. Numeroiden valossa Rinteen hallituksen urakka on jopa helpompi kuin edeltäjänsä.

Antti Rinteellä on hyvät edellytykset paimentaa työmarkkinajärjestöjä etsimään oikeasti tehokkaita työllisyystoimia.

Kriitikoiden mielestä hallitusohjelmasta puuttuvat tehokkaat keinot työllisyysasteen nostamiseen.

Puolet urakasta eli 30 000 työpaikan luominen jätetään ohjelmassa työmarkkinajärjestöjen vastuulle kolmikantaisessa valmistelussa.

Näin toteutuu Juha Sipilän jo ennen vaaleja lanseeraama vaatimus tulosvastuullisesta kolmikannasta. Antti Rinteellä on hyvät edellytykset paimentaa työmarkkinajärjestöjä etsimään oikeasti tehokkaita työllisyystoimia.

Toisen puolen hallitus yrittää toteuttaa omilla toimillaan.

On totta, että Rinteen hallitusohjelma luottaa enemmän valtiovallan aktiivisen työvoimapolitiikan tehoon kuin muutama edellinen hallitus. Oppositio tulee varmaan ottamaan käyttöön takavuosien haukkumasanan tempputyöllistämisestä.

Yhtä totta on, että valtiovallan aktiivisia toimia tarvitaan nyt enemmän. Työttömien joukossa on paljon sellaisia ihmisiä, jotka eivät enää omin voimin pääse kiinni työn syrjään.

Hallitusohjelman arvostelijoilta on tainnut jäädä huomaamatta sen kaikkein tärkein kirjaus. Hallitus seuraa aktiivisesti työllisyyden kehitystä ja ottaa käyttöön uusia keinoja, jos 75 prosentin tavoite uhkaa karata. Mitään keinoja ei silloin suljeta pois.

Kaikki hallituspuolueet ovat sitoutuneet paitsi 75 prosentin työllisyystavoitteeseen myös sen saavuttamiseen tarvittavien päätösten tekemiseen.

Viime vaalikauden kokemusten valossa asiantuntijoidenkin kannattaisi varoa ehdottomien tuomioiden julistamista ennen kuin Rinteen hallitus on edes nimitetty.