Koronarajoitusten purku vaatii nuorallakävelijän taitoa

Pääkirjoitus

Sanna Marinin (sd.) hallitus päätti maanantaina kahden päivän neuvottelujen jälkeen koronarajoitusten asteittaisesta purkamisesta. Taloutta avataan hiukan, mutta se tapahtuu kansalaisten terveyden ehdoilla.

Ravintolat saavat avata ovensa kesäkuun alussa tietyin rajoituksin. Koronaviruksen leviämisen estämiseksi ne voivat joutua vähentämään asiakaspaikkojaan.

Kansalaisten näkökulmasta merkittävimpiä päätöksiä olivat kirjastojen lainaustoiminnan aloittaminen välittömästi sekä kokoontumisten sallitun henkilömäärän nostaminen 50 henkeen kesäkuun alusta.

Viidenkymmenen hengen raja mahdollistaa esimerkiksi urheilutoiminnan osittaisen avaamisen.

Jalkapallon tai pesäpallon sarjapelien kohtalo jää kuitenkin auki, sillä otteluiden järjestäminen ilman maksavaa yleisöä on käytännössä vaikeaa, jopa mahdotonta.

Sen sijaan esimerkiksi uskonnollisille yhdyskunnille uusi henkilörajoitus merkitsee ratkaisevaa helpotusta.

Evankelisluterilaisen kirkon piispat linjasivatkin tiistaina, että kesäkuussa palataan normaaliin jumalanpalveluselämään. Myös kesän rippileirit pyritään järjestämään.

Kulttuurilaitoksetkin voivat avata ovensa asteittain kesäkuun alusta, samoin esimerkiksi uimahallit ja muut urheilutilat. Huvipuistotkin voidaan avata henkilömäärää rajoittamalla.

Hallitus höllensi hiukan ikäihmisiä koskevia rajoituksia verrattuna maaliskuun ensimmäisiin suosituksiin. Yli 70-vuotiaiden tulisi kuitenkin edelleen välttää fyysisiä kontakteja.

Pääministeri Marin totesi maanantaina, että lopulta yhteydenpito esimerkiksi lastenlasten kanssa jää ikäihmisten omaan harkintaan.

Sosiaali- ja terveysministeriö antaa vielä tarkemmat ohjeet siitä, kuinka ikäihmiset voivat jatkossa liikkua kodin ulkopuolella.

Hallituksen strategiaan kuuluu, että rajoituksia voidaan myös nopeasti kiristää siinä tapauksessa, että tartuntojen määrä lähtee kasvuun.

Hallitus käytti paljon aikaa uusien linjausten tekoon. Päätöksenteon pohjana oli valtiosihteeri Martti Hetemäen työryhmän perusteellinen raportti.

Jotkut asiantuntijat ovat pitäneet Hetemäen ryhmän laskelmien tieteellistä pohjaa kyseenalaisena. Asiantuntijoiden väittely on kuulunut kuvaan koko kriisin ajan ja se varmaan jatkuu.

Tärkeintä kuitenkin on, että kansalaiset toteuttavat jatkossakin hallituksen suosituksia. Tähän asti ne ovat purreet juuri toivotulla tavalla, tartunnat ja kuolleisuusluvut ovat pysyneet kurissa.

Hallituksen strategiaan kuuluu, että rajoituksia voidaan myös nopeasti kiristää siinä tapauksessa, että tartuntojen määrä lähtee kasvuun.

Kriisin hoito vaatii jatkossakin hallitukselta nuorallakävelijän taitoja.

Rajoituksia pitää purkaa ja taloutta avata kuitenkin niin, että epidemia pysyy hallinnassa.