Itäraja joudutaan sulkemaan Venäjän toiminnan takia
Toisen maailmansodan jälkeen Suomen itäraja on ollut enimmäkseen hyvin rauhallinen.
Niin kauan kuin Neuvostoliitto oli voimissaan, se pyrki estämään omien kansalaistensa luvattomat rajanylitykset.
Rajaliikenne vilkastui 1960-luvulta lähtien, kun suomalaiset löysivät itänaapurin turistikohteena.
Neuvostoliiton kaatumisen jälkeen myös venäläiset pääsivät matkustamaan Suomeen entistä vapaammin. Tämän vuosituhannen puolella venäläisistä asiakkaista tuli hyvin tärkeitä monille Kaakkois- ja Itä-Suomen yrityksille.
Venäjän hyökkäys Ukrainaan katkaisi tämän kehityksen. Kaupankäynti romahti läntisten pakotteiden vuoksi, mikä näkyy nyt rajamaakuntien taloudessa.
Viime viikkoihin asti rajaviranomaisten yhteistyö on toiminut kuitenkin asiallisesti. Venäjän viranomaiset ovat päästäneet rajalle vain sellaisia kulkijoita, joilla on ollut Suomeen pääsyyn oikeuttavat asiakirjat.
Elokuusta lähtien Venäjä on alkanut päästää rajalle kolmansien maiden kansalaisia ilman tarvittavia asiakirjoja. Tulijat ovat olleet muun muassa Irakin, Syyrian ja Jemenin kansalaisia, jotka ovat hakeneet turvapaikkaa Suomesta.
Tämä liikenne vilkastui viikko sitten, kun Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoille alkoi tulla polkupyörillä liikkuvia ihmisiä. Selvää on, että kukaan ei polkenut Viipurista saati Pietarista saakka. Heidät on kuljetettu rajan pintaan autoilla ja annettu sen jälkeen polkupyörät alle.
Petteri Orpon (kok.) hallitus reagoi tilanteeseen viime torstaina sulkemalla neljä eteläisintä rajanylityspaikkaa perjantain ja lauantain välisestä yöstä lähtien kolmen kuukauden ajaksi.
Mutta vain tunti Suomen hallituksen päätöksen jälkeen ensimmäiset turvapaikanhakijat ilmaantuivat vielä auki jääneelle Kainuun Vartiuksen raja-asemalle. Maanantaina polkupyöriä alkoi ilmestyä myös Sallan rajanylityspaikalle.
Mitä isommaksi turvapaikanhakijoiden joukko käy, sitä suurempi vaara on, että joukkoon solutetaan ilkeyksiä hautovia tulijoita.
Toiminta Venäjän puolella on tietoista ja hyvin organisoitua. Viranomaisten osuus tähän on tullut selväksi. He ovat jopa pakottaneet ihmisiä raja-alueelle, vähintäänkin käskeneet heidät Suomeen.
Venäjän toimet on nähtävä poliittisena viestinä Suomelle. Tämä on sitä ilkeyttä, josta tasavallan presidentti Sauli Niinistö varoitteli jo viime vuonna Nato-hakemuksen jättämisen jälkeen.
Eikä tapaus ole edes ensimmäinen laatuaan. Syksyllä 2015 Venäjältä alkoi tulla pohjoisen raja-asemille väkeä ilman tarvittavia dokumentteja. Silloin kulkupelinä olivat vain autot.
Kahdeksan vuotta sitten liikenne saatiin loppumaan presidentin ja hallituksen poliittisilla yhteydenotoilla. Tällaiselle diplomatialle ei nyt taida olla edellytyksiä.
Suomelle ei nyt näytä jäävän muuta mahdollisuutta kuin sulkea koko itäraja. Presidenttiehdokkaatkin olivat tästä aika yksimielisiä maanantaina järjestetyssä Maaseudun Tulevaisuuden tentissä.
Muutamat oikeusoppineet ovat arvostelleet raja-asemien sulkemista sen vuoksi, että näin käytännössä estetään turvapaikan haku Suomesta. Heidän mukaansa tulijoita on toistaiseksi ollut niin vähän, että turvapaikkahakemusten asiallinen käsittely on mahdollista.
Nyt on kuitenkin selvää, että Venäjä käyttää turvapaikkajärjestelmää vääriin tarkoituksiin, poliittiseen painostukseen Suomea kohtaan. Tulijat eivät ole hengen hädässä pakenevia ihmisiä vaan pelinappuloita, joita Venäjä käyttää hyväkseen.
Kukaan ei taida tietää, kuinka paljon Venäjällä oleskelee tällä hetkellä kolmansien maiden kansalaisia. Turvapaikanhakijoita kuljettavien tahojen reitit näyttävät lisäksi hyvin rasvatuilta kolmansista maista Suomen rajalle asti.
Kannattaa siis kysyä, mikä on se määrä turvapaikanhakijoita, jonka Suomi kykenisi ottamaan vastaan. Jos heitä tulisi esimerkiksi sadan hengen päivävauhtia, se tarkoittaisi yli 36 000 turvapaikanhakijaa vuodessa.
Pienen joukon henkilöllisyydet ja muut paperit Suomen viranomaiset kykenevät kyllä selvittämään. Mitä isommaksi turvapaikanhakijoiden joukko käy, sitä suurempi vaara on, että joukkoon solutetaan ilkeyksiä hautovia tulijoita.
Siksi tämä liikenne on syytä katkaista alkuunsa. Tällä tavoin Suomi voi puolestaan lähettää selkeän viestin Venäjälle: on syytä palata vanhaan hyvään käytäntöön, että rajalle päästetään vain sellaisia tulijoita, joilla on paperit kunnossa.