Hallituksen on löydettävä yhteinen sävel koronapolitiikkaan

Pääkirjoitus

Koronapandemian uusin aalto on nostanut pintaan hallituksen sisäiset näkemyserot. Suurin erimielisyys koskee etäkouluun siirtymistä sekä lasten ja nuorten harrastuksia.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) kannattaa ministeri Krista Kiurun (sd.)  johdolla vahvasti voimakkaita rajoituksia. STM puoltaa vahvasti myös koululaisten siirtämistä etäopiskeluun. Osa hallituskumppaneista ja monet asiantuntijat pitävät STM:n ja Kiurun koululinjauksia kestämättöminä.

Vaikka hallituksen koronaministeriryhmä suosittelikin lasten ja nuorten sisäharrastustoiminnan keskeyttämistä tammikuun loppuun asti, myös tämä kysymys jakaa vahvasti mielipiteitä.

Aluehallintovirastot pohtivatkin parhaillaan, miten he suhtautuvat ministerityöryhmän koronasuosituksiin. Alustavien arvioiden mukaan aluehallintovirastoista suurin osa on viittaamassa kintaalla ministerityhmän suositukselle.

Syynä aluehallintovirastojen nihkeään suhtautumiseen on se, että uusien rajoitusten haitat ovat suurempia kuin siitä saatavat hyödyt. Saman huolen jakavat myös monet asiantuntijat.

LASTEN ja nuorten harrastaminen on koronapandemian aikana laskenut hälyttävästi. Monissa lajeissa harrastajamäärät ovatkin tipahtaneet roimasti.

Kerran harrastuksen lopettaneita lapsia tai nuoria on vaikea saada uudestaan mukaan. Tämä on tullut korona-aikana todistettua käytännössä.

Lasten ja nuorten liikkumattomuus on yhteiskunnallisesti iso ongelma. Armeijan tilastot kertovat tästä karua kieltään. Armeijan aloittaneiden nuorten keskipaino on noussut jo pitkään. Samanaikaisesti varusmiesten kunto on laskenut.

Aika, jolloin kansalaiset noudattivat kuuliaisesti hallituksen ja viranomaisten koronaohjeita, on ohi.

JUURI nyt näyttää, että päätöksiä ollaan viemässä eteenpäin kaiken varalta miettimättä tarkemmin niiden vaikutuksia. Näin ei missään tapauksessa saisi olla.

Korona-ajan lopulliset vaikutukset lasten ja nuorten liikkumiseen selviävät vasta vuosien kuluttua. Ennusmerkit ovat huonot. Tilannetta ei kannata pahentaa entisestään huonoilla päätöksillä.

HALLITUKSELLA on nyt tarkan harkinnan paikka. Aika, jolloin kansalaiset noudattivat kuuliaisesti hallituksen ja viranomaisten koronaohjeita, on ohi.

Päätökset on perusteltava kansalaisille nyt entistä tarkemmin. Niiden pitää olla järkeviä ja yleisesti hyväksyttäviä. Maata ei voi laittaa säppiin kaiken varalta.

Koronakurin ylläpitäminen edellyttää hallitukselta ja viranomaisilta yhtenäistä näkemystä. STM ei voi ministerinsä johdolla jyrätä läpi omia näkemyksiään hallituksella median kautta. Tällainen sooloilu syö raskaalla tavalla hallituksen toimintakykyä koronanhoidossa.

Pääministeri Sanna Marin on siirtänyt koronapandemian hoidon vastuun muihin työkiireisiinsä vedoten perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle. Viime viikkojen epäselvän viestinnän jälkeen päätöksen järkevyydestä voi olla montaa mieltä.