Brexit-draaman neljäs tuotantokausi käynnistyy vaalitaistelulla

Pääkirjoitus

Iso-Britannian eroprosessi Euroopan unionista nytkähti tiistaina eteenpäin, kun maan valtapuolueet pääsivät sopuun ennenaikaisten vaalien järjestämisestä joulukuussa.

Brexit-prosessia on verrattu joskus leikkimielisesti television draamasarjoihin, joissa kunkin tuotantokauden lopulla pohjustetaan seuraavan tuotantokauden tapahtumia.

Tuo vertaus on yllättävän osuva.

Hyvän draamasarjan elinkaari on ehkä viisi, kuusi tuotantokautta. Siinä ajassa käsikirjoittajat ehtivät yleensä tyhjentää ideansa.

Brexit-draamassa on nyt päättymässä kolmas tuotantokausi.

Ensimmäinen tuotantokausi käynnistyi vuonna 2014, jolloin pääministeri David Cameron lupasi järjestää kansanäänestyksen EU-jäsenyydestä, mikäli hänet valitaan jatkokaudelle vuoden 2015 vaaleissa.

Hän antoi lupauksen tyynnyttääkseen konservatiivipuolueensa eurokriitikoita.

Cameronin lupaus toi hänelle vaalivoiton, ja kansanäänestys järjestettiin vuonna 2016. Vastoin Cameronin laskelmia äänestäjien enemmistö halusi erota EU:sta.

Yksi ei-puolen kampanjan näkyvimmistä johtohahmoista oli muuan Boris Johnson, joka nousi näkyvään rooliin draaman myöhemmillä tuotantokausilla.

Brexitin ensimmäinen tuotantokausi päättyi Cameronin eroilmoitukseen heti kansanäänestyksen tuloksen selviämisen jälkeen 24.6.2016.

Toisen tuotantokauden päähenkilöksi nousi Cameronin seuraaja Theresa May. Hän vastusti alun perin Brexitiä, mutta otti tehtäväkseen sen läpiviemisen.

Vahvistaakseen asemiaan hän järjesti uudet vaalit kesäkuussa 2017. Tällä kertaa uhkapeli epäonnistui.

May menetti enemmistönsä parlamentissa.

Heikentynyt pääministeri neuvotteli EU:n kanssa erosopimuksen. Hän yritti saada sen monta kertaa läpi brittiparlamentissa, mutta jokainen yritys päättyi epäonnistumiseen.

Draama vain tihentyy neljännellä tuotantokaudella, joka voi parhaassa tapauksessa olla sarjan viimeinen. Mitään varmuutta siitä ei kuitenkaan ole.

Toinen tuotantokausi päättyi samalla tavalla kuin ensimmäinen. Pääministeri May erosi 24.5.2019.

Draaman tehoa kasvattivat tämän tuotantokauden lopetuksessa pääministerin kyyneleet.

Kolmannella tuotantokaudella draaman roolitusta vahvistettiin uusilla henkilöillä.

Päärooliin nousi Mayn seuraaja Boris Johnson, mutta hänen vastanäyttelijäkseen kasvoi brittiparlamentin oikeuksia puolustava puhemies John Bercow.

Bercowilla oli tällä tuotantokaudella yksi tehokas vuorosana, jota televisiokatsojat alkoivat seurata ympäri Eurooppaa.

Order-huudollaan hän palautti kerran toisensa jälkeen järjestyksen mölyävään parlamenttiin.

Johnson lupasi moneen kertaan, että brexit toteutuu lokakuun lopussa joko sopimuksen kanssa tai ilman.

Parlamentin enemmistö torjui kuitenkin sopimuksettoman eron, ja Johnson joutui pyytämään EU:lta lisäaikaa sopimuksen käsittelylle.

Kolmas tuotantokausi päättyi EU:n ilmoitukseen lisäajan myöntämisestä tammikuun loppuun asti.

Aiemmista tuotantokausista poiketen pääministeri onnistui neuvottelemaan EU:n kanssa sellaisen erosopimuksen, jolle parlamentti väläytti vihreää valoa.

Neljäs tuotantokausi alkaa vaalitaistelulla.

Oppositio suostui vaaleihin kun työväenpuolue katsoi saaneensa vakuudet siitä, että sopimukseton ero on suljettu pois.

Draama vain tihentyy neljännellä tuotantokaudella, joka voi parhaassa tapauksessa olla sarjan viimeinen. Mitään varmuutta siitä ei kuitenkaan ole.

Brexit-draaman neljännen tuotantokauden suuri kysymys on, löytyykö joulukuun vaaleissa selkeä enemmistö jollekin ratkaisulle kuten Johnsonin neuvottelemalle brexit-sopimukselle tai sen alistamiselle kansanäänestykseen.

Draama on tähän mennessä vaatinut uhrikseen kaksi pääministeriä. Myös Iso-Britannian talous on kärsinyt, eikä vaurioitta ole selvinnyt EU-kaan.

Jos vanhat merkit paikkansa pitävät, draama tihentyy tammikuun lopulla äärimmilleen.

Yllätyskäänteetkin ovat edelleen mahdollisia.