Pakinan tila

Blogi

Maailmassa on tärkeämpiäkin asioita kuin pakinoiden julkaiseminen. Mutta se härjistä puhuu kuka härjillä ajaa.

Uudessa Raamatun käännöksessä lukee vielä joskus härjän tilalla Kia. Hybridi tietenkin.

Edesmennyt loistava skribentti Heikki Haapavaara teki Kauppalehteen arvion Aapelin pakinakokoelmasta. Jo siinä jutussa hän harmitteli hienon ilmaisumuodon hiipumista.

Vaihdoimme sähköposteja. En malttanut olla kertomatta, että olen jo tähän mennessä kirjoittanut kolme kertaa enemmän pakinoita kuin Aapeli eläissään. Puhutaan siis määrästä, ei laadusta.

Heikki ystävällisesti vastasi, arvosti ja kannusti, mutta  ei tinkinyt mielipiteestään; pakina on kriisissä, koska ei ole tekijöitä.

Bisquit lopetti, Jukka Ukkola jäähdytteli, Seppo Kaislaa ei enää ole Hesarissa. Totta.

Nyt näkyy kuitenkin valoa, useammaltakin suunnalta.

Moni terävä pakinoitsija (pakina/kolumni, melkein sama) on nainen. Anna Perho tuntuu onnistuvan.

Sanna Ukkola näytti että omena ei ole pudonnut kauas puusta. Ainakin hänen ensimmäinen Iltalehden pakinansa oli härskin hauska. Suoraan sinne Jyrki Lehtolan tasolle.

Sitten on tietysti Hesarin Kuukautinen. Teppo Sillantaus on virtuoosi. Nyt häneltä on julkaistu kokoelma, HS-kirjat tietenkin julkaisijana.

Tätä kyllä ei olisi tapahtunut takavuosina. Helsingin Sanomat julkaisee, Helsingin Sanomat teettää kirjallisuuden professorilla kokosivun jutun.

Ei niin, ettei saisi, mutta vanhan liiton journalistit kyllä rykivät. Professori Jyrki Nummelle kiitos pakinan puolustamisesta.

Ajan henkihän se vain on.

Maikkarin vakionaamat laulavat olevansa perhe. Eivät kuulu meidän perheeseen. Samaan perheeseen kuuluu Iltalehti. Lehden osa on puffata firman televisiokanavaa.

Nelosen ohjelmista saat lukea Ilta-Sanomista. Neloselle ovat sielunsa myyneet ne, jotka eivät ole mahtuneet Duudsonien hallitsemalle  Maikkarille pyrotekniikkapöljäilyä tekemään.

Riku Nieminen varmaan ilmaiseksi, hänhän jossain vaiheessa höperehti rahattomasta yhteiskunnasta.

Hesarin juttu oli otsikoitu: Pakinan ainoa ehto on olla hauska. Niin on. Sillä kriteerillä tämä kirjoitelma ei ole pakina, esseetä en osaa kirjoittaa, olkoon sitten kolumni.

Yritän taas pakinaa joku päivä. Ja joka päivä.

Jari Nenonen Jari Nenonen on haminalainen kirjailija ja pakinoitsija. Hän on kirjoittanut Suomenmaahan vuodesta 1977. Nenosen motto on "Ei se niin vakavaa ole”.

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen