Mistähän se "tulvavesi" oikein tuleekaan virtojen alajuoksuilla kaupunkien kaduille?

Mielipide

Mitä muuta ihmisen pitäisi tehdä, kuin ilmastotekoja, jotta jokivarsien kaupungit säästyisivät näiltä massiivisilta tulvavahigoilta? Olisikohan ”jotain” tehtävissä? Jokivarsien alajuoksuilla sijaitsevien kaupunkien kaduille virtaavat vesimassat tulevat minun tietääkseni aluksi taivaalta, mutta varsinaiset ”massat” kasaantuvat jokien yläjuoksujen valuma-alueiden pienvirroista, pienemmistä sivujoista ja niihin laskevista puroista ja ojista.

Näin kerääntynyt vesimassa sitten ”hulahtaa” alajuoksujen kaupunkeihin ja niitä ympäröiviin maastoihin niine vahinkoineen, joita nyt on nähty.

Kysyn, voiko ihminen tehdä jotain. Ainakin jotain on tähän saakka jäänyt tekemättä. Tuskin on rakettitiedettä se, että nämä vesimassat, jotka suurelta alueelta vyöryvät jokien alavirtoihin olisi padottavissa jo niihin valuma-alueiden ”pienvirtoihin” niin, että ne massat sitten voidaan säädellen laskea valumaan aiheuttamatta tällaisia katastrofeja. Jotenkin tulee mieleen sitten myös se mahdollisuus, kun pienvirtoihin padottua vettä aletaan laskemaan alavirtaan, niin niihin patoihin voidaan asentaa myös tubiinit tuottamaan sähköä.

Niin, ettäkö tätä ylenmääräistä vettä ei voitaisi ”valjastaa” ”palvelemaan” ihmistä, eikä ”tuhoamaan” hänen rakentamaansa elinympäristöä. Ettei vain olisi hyvinkin yksinkertaista, liian yksinkertaista, vai mitä?

Lauri Jokinen