Lukijalta: Englantilaiseen raideleveyteen
Lauri Oinonen kirjoitti hankkeesta kaventaa suomalaista, Yhdysvaltain etelävaltiolaista viiden jalan, 1 524 millimetrin raideleveyttä englantilaiseen 1 435 millimetrin raideleveyteen, kun on olemassa telienvaihtojärjestelmäkin.
Euroopan unionissa on Latviassa ja Liettuassa 1 520 millimetriä, Irlannissa 1 600 millimetriä, Portugalissa ja Espanjassa 1 668 millimetriä. Ehkä odotamme, että Pyreneiden niemimaalla, missä vuoristoisiksi maiksi on maltettu louhia ja toteuttaa tukeva raideleveys, aloitetaan kaventaminen kiikkerämpään kapeaa raideväliin.
Rautatiet eivät ole ohjusaikana kovin varma ratkaisu. Rautatiet hakkeroidaan, sähkövetureilta ohjustetaan sähkön kantaverkko tai ainakin radan sähkökaapeli ja diesel-vetureiden kiskot liitopommitetaan, jos alueilmatorjunta laskee niin lähelle rynnäköivän hävittäjän.
Mitäpä jos varattaisiin tuhat miltei loppuun ajettua rekkaa ja eläkeläiskuljettajat hajautetusti pitkin Pohjanlahden satamia ja ruopattaisiin useampia 14 metrin väyliä ro-ro -aluksille.
Rautatieliikenteen riski on siinä, että harvat risteysasemat ja paikat ovat tunnettuja ja näkyvät satelliiteissa. Liikenne- ja viestintäministeriö ei ole lehtipuhein oikein vankalla kamaralla.
Välirauhan Pohjolan Liikenne voidaan toistaa sekä seutu- ja yhdysteiden sillat vahvistaa mekanisoitujen taisteluosastojen kestäviksi. Ehkä hankepäälliköksi voisi nimittää Mauri Pekkarisen, pienmaanteiden ystävän. Näin saataisiin resonanssia suomalaiselle ratkaisulle joukkotiedotuksessakin.
Ei ole mikään ongelma saada puolustusmenoja viiteen prosenttiin bruttokansantuotteesta, kun ohjaa tie- ja ratamenot puolustusbudjetteihin liikkuvuudeksi. Käytännössä puolustusbudjettiin saa ajettua, mitä tahansa muita valtion säännöllisiä menoja.
Suomessa on puolustuspuhuttu niin ilmatyynyaluksia, jotka eivät toimineet Norjassakaan, taisteluhelikoptereita ja häiveisyyttä.
Kannattaisi nyt keskittyä radioihin, radiohäirintään, lennokkeihin, mahdollisesti jo peruskoulun fysiikan tunneilla ja alueilmatorjuntaan, niin päästäisiin asiassa 30 vuotta eteenpäin puolitoista sukupolvea.
Olli-Jukka Paloneva
Tällä palstalla Suomenmaan lukijat voivat käydä avointa keskustelua mieltään askarruttavista ajankohtaisista aiheista. Toimituksella on oikeus editoida kirjoituksia. Voit jättää kirjoituksen osoitteessa: https://www.suomenmaa.fi/kategoria/mielipide/