Lähellä tuotettu ruoka on ympäristöystävällisin teko
Suomalaiset kasvuolosuhteet ovat haastavat, mutta siltikin meillä tuotettu ruoka on kestävämpää kuin muualta rahtina pöytiimme kuljetettu. Kotimainen ruokatuotanto on yksi tärkeimmistä EU-tasolla vaikutettavista aiheista.
Vaalikampanjan aikana olen jakanut äänestäjille lähes tuhat kiloa luomuporkkanoita. Kotikylältä Haukivuorelta tulevat porkkanat muistuttavat, mistä ruoka pöytiimme tulee, tai mistä sen kuuluisi tulla, ja samalla haluan esimerkilläni kannustaa paikallisuuteen.
Ihailen, kuinka Italiassa kivijalkakaupoissa on edelleen liha- ja juustomyymälöitä ja kuinka pasta käydään ostamassa vaikkapa Barin kaupungissa suoraan sen valmistaneilta rouvilta.
Näin voisi olla Suomessakin, vaikka markkinamme on pieni. Ennen kaikkea ruoantuottajan tulee saada tuotteistaan hinta, jolla hän mahdollistaa oman elinkeinonsa ja jatkuvan tuotannon, riippumatta siitä mihin ja miten hän tuotteensa myy.
Meillä kaikilla on oikeus terveelliseen ja turvalliseen ravintoon. Kun emme itse tuota
ruokaamme, on meidän voitava luottaa siihen, että ruoan tuottajat, välittäjät, jalostajat ja kauppiaat noudattavat eettisesti korkeatasoisen toiminnan periaatteita.
Tämä toimii Suomessa, mutta esimerkiksi Thaimaassa, jossa asuin reilut kymmenen vuotta, tullaan aina etsimään porsaanreikiä, jotta riisin- ja kanantuottajat välttyisivät kalliilta panostuksilta eettisyyteen ja ympäristöystävällisyyteen.
Varmistuminen edellyttää säädöksiä ja niiden noudattaminen valvontaa. Jotta kilpailu on reilua, tulee säädösten ja niiden valvontajärjestelmien olla yhteneväiset kaikissa jäsenmaissa. EU:n tulee vaatia myös kauppasuhteissaan kumppaneiltaan ympäristöpanostuksia, vaikka Thaimaan kaltaiset maat niistä lipsuisivatkin.
Lähiruoka tarkoittaa lähellä kuluttajia tuotettua ruokaa. Yleensä kuluttajat tuntevat lähiruokansa tuottajan ja hänen soveltamansa tuotantotavat. Tämä on yksi keino varmistua ruoan turvallisuudesta ja terveellisyydestä.
Käyttämällä lähiruokaa kuluttaja vaikuttaa positiivisesti myös lähituottajan työllisyyteen ja toimeentuloon. Haluaisin vielä nähdä samanlaiset päivät, kuten lapsena, kun isäni viljelemät avomaankurkut ja tomaatit käytiin ostamassa meiltä kotoa…
Panostamalla tutkimukseen ja kehittämistoimintaan kehittyvät terveelliset ja turvalliset ruoantuotantotavat, ja EU:n tehtävä on vaatia, että sen tukema maataloustuotanto noudattaa vain terveellisiä ja turvallisia ruoantuotantotapoja. Tässä kisassa suomalainen tuottaja voi olla voittaja.
Kati Häkkinen
keskustan EU-vaaliehdokas
Mikkeli
Mielipideosastolla Suomenmaan lukijat voivat käydä avointa keskustelua mieltään askarruttavista ajankohtaisista aiheista. Toimituksella on oikeus editoida kirjoituksia.
Voit jättää mielipidekirjoituksen osoitteessa: https://www.suomenmaa.fi/kategoria/mielipide/