Pariisista on saatava sopimus
Pariisin tapahtumat ovat järkyttäviä. Niiden tarkoitus on lietsoa epäluottamusta ja vihaa, jakaa maailmaa. Iskuilla tavoitellaan muslimien ja muiden välisten suhteiden heikentämistä. Tälle periksi antaminen ei ole ratkaisu.
Islamin nimissä tehtyjen terroritekojen uhreja ovat yhtälailla tavalliset muslimit. Isiksen silmittömästä terrorista kärsitään Syyriassa ja Irakissa.
Tehokkaimmin viesti terroristien raakuuksista leviää kuitenkin iskettäessä länsimaiden kansalaisiin.
Nämä seikat ovat myös Pariisin tapahtumien taustalla. Samaistumisesta johtavan valtavan uutisarvon vuoksi saadaan iskostettua pelon ilmapiiriä meihin jokaiseen.
Parhaiten siltä vastaan suojaudumme jatkamalla elämäämme niin normaalisti kuin mahdollista.
Pariisissa on tarkoitus aloittaa kansainvälisen ilmastosopimuksen neuvottelut kahden viikon päästä. Neuvotteluissa tähdätään mahdollisimman laajaan ja sitovaan ilmastosopimukseen. Paikalle ovat tulossa monet suurten maiden johtajat Obamasta Putiniin.
Viimeksi näin laajaa sopimusta yritettiin Kööpenhaminassa vuonna 2009. Sillä kertaa ei saavutettu sopimusta lainkaan.
Nyt on käytävä toisin. Hukattuja vuosia ei saa tulla enää yhtään lisää.
Maiden halukkuus osallistua on erittäin hyvällä tasolla, 161 maata on ilmoittanut jo etukäteen kansallisista sitoumuksista.
Suomi on omalta osaltaan sitoutunut mm. luopumaan hiilen käytöstä energiantuotannossa, nostamaan liikenteen uusiutuvien polttoaineiden osuuden 40 prosenttiin sekä tukemaan alan teollisuutta ja sen vientiä.
Pariisissa ei vielä onnistuta rajoittamaan maapallon lämpenemistä kahteen asteeseen. Päästöjen vähentämiseen tähtäävät lupaukset riittävät n. kolmen asteen lämpenemisvauhtiin. Suomessa se merkitsisi keskilämpötilojen nousua jopa 4–6 asteella.
Pariisi ei ole päätepiste vaan käännekohta, joka kiihdyttää jo käynnissä olevaa muutosta kohti vähähiilistä maailmaa. Siksi on lähes yhtä tärkeää kuin saada sopimus aikaiseksi, myös sopia pitkän aikavälin tavoitteesta ja jatkoaskelista.
Neuvottelutilanne on haastava: teksti on pitkä, aikaa vähän ja eri maat ovat paaluttaneet omat keskeiset asiat tekstiin. Keskeisimpiä kysymyksiä on se missä määrin vauraammat maat ovat valmiita kantamaan vastuuta kehittyvien maiden osalta.
EU ja Suomi pyrkivät kunnianhimoiseen lopputulokseen. Pariisin ilmastokokous on Suomelle ja suomalaiselle elinkeinoelämälle mahdollisuus. On myös erittäin mahdollista, että ilmastonmuutoksen torjunta tulee huomattavasti edullisemmaksi kuin nyt ajatellaan. Teknologia on tässä avain.
Ylipäätään emme saa antaa pelolle ja ennakkoluuloille valtaa, vaan on mentävä eteenpäin.
Pidän tärkeänä, että Pariisin ilmastokokous pidetään iskuista huolimatta. Ja että siellä todella onnistutaan.