Keskustan Kurvinen haluaa eroon saunalauttoja rasittavasta byrokratiasta

Norminpurku

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Antti Kurvinen Kauhavalta haluaa selkeyttää ja helpottaa vesistöissä liikkuvien saunalauttojen asemaa ja niitä koskevaa sääntelyä.

Kurvinen on jättänyt saunalauttoja rasittavasta byrokratiasta ja niitä koskevista sekavista lupavaatimuksista kirjallisen kysymyksen hallitukselle.

Saunalautta on 2010-luvun Suomen kehittyvää ja muuttuvaa sauna- ja kesäkulttuuria, sanoo Kurvinen.

Niin vapaa-ajan harrastuksissa kuin palveluyrittäjyydessä mukana oleviin saunalauttoihin kohdistuvaa sekavaa ja raskasta byrokratiaa ei voi Kurvisen mielestä pitää Sipilän hallituksen hallitusohjelman mukaisena.

Hän katsoo, että saunalauttojen kohtelu on eriarvoista ja linjatonta suhteessa saunalla varustettuihin veneisiin, joissa voi yöpyä. Lautalta vaaditaan paikoitellen sellaisia rakennuslupia, joita veneille ei kuvitellakaan, Kurvinen toteaa.

– On välttämätöntä, että tuhansien järvien ja jokien Itämeren maahan saadaan valtakunnallinen ohjeistus saunalauttojen vaatimista luvista ja lauttojen rekisteröimiskäytännöistä, Kurvinen linjaa.

Saunalautat merkitään venerekisteriin ja ovat näin kulkuneuvoja ja siten Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin valvonnan alaisia. Lautoilla oleviin rakennuksiin suhtautuminen vaihtelee.

Osassa maata ELY-keskukset rinnastavat saunat rantarakentamiseen ja edellyttävät rakennuslupaa.

Näissä tilanteissa laiturin osoittaminen lautoille vaatisi laitureiden kaavoittamista tähän tarkoitukseen. Kurvinen pitää sitä hallinnollisesti raskaana ja monimutkaisena toimintatapana. Taas toisaalla eri ELY-keskusten alueilla suhtautuminen on paljon joustavampaa ja saunalautoille annetaan tavallisia venepaikkoja.