Keskustan Könttä alentaisi ravintoloiden alkoholiveroa – ”Viron toiminnan vaikutuksia tulee tarkkailla”

”Kulutuksen ohjautuessa yhä vahvemmin ravintoloihin suomalainen matkailu- ja ravintolabisnes piristyisivät”
Alkoholiverotus

Keskustan kansanedustaja Joonas Könttä katsoo, että suomalaisten alkoholinkäyttöä olisi saatava siirretyksi ravintolakulutukseen.

– Nyt jo tiedetään, että nuoret ovat eturintamassa siirtyneet eurooppalaisempaan tapaan nauttia alkoholia. Suomalaisittain maailmallakin tutuksi tulleet kalsarikännit on aika jättää historiaan ja ohjata kulutusta yhä vahvemmin ravintoloihin.

Könttä muistuttaa, että Suomi on juuri uusinut alkoholilainsäädäntöään, mutta niin on myös etelänaapuri. Viron toiminnan vaikutuksia tulee tarkkailla, Könttä korostaa. Viro laski alkoholiveroaan heinäkuun alusta ja tämän on arvioitu kasvattavan Virosta Suomeen haetun alkoholin määrää.

– On parempi askeltaa määrätietoisesti kohti eurooppalaista juomakulttuuria, eläviä kaupunkikeskuksia, terasseja ja yhteisöllisiä pubeja, kuin kannustaa matkustajatuontiin toiselta puolelta Suomenlahtea.

Mahdolliset haittavaikutukset on Köntän mukaan saatava minimoitua. Kulutuksen ohjaaminen valvottuihin olosuhteisiin kodeista ravintoloihin on yksi keino pitää yllä tervettä juomakulttuuria.

– Ravintoloissa nautittavan alkoholin verotusta tulisi keventää ja vastaavasti kiristää kovien viinojen veroja Alkossa.

– Kyse on paitsi kulutuskäyttäytymisen muutoksesta, myös työpaikoista. Kulutuksen ohjautuessa yhä vahvemmin ravintoloihin suomalainen matkailu- ja ravintolabisnes piristyisivät.