Keskustan ex-puoluesihteerit muistuttivat osallisuuden merkityksestä Kulmunin Facebook-livessä – "Keskusta on aina pärjännyt silloin, kun jokainen on päässyt sanomaan sanottavansa"
Sosiaalisen median aikakausi on keskustan entisten puoluesihteerien Pekka Perttulan, Eero Lankian ja Timo Laanisen mukaan muuttanut politiikan tekoa ja osallisuutta todella paljon. Sosiaalinen media on helpottanut osallistumista, mutta toisaalta kärjistänyt keskustelua.
– 90-luvulla panostimme voimakkaasti järjestötyöhön ja koulutuksiin. Puheenjohtajat ja sihteerit koulutettiin, ja he tunsivat tehtävänsä. Vaikuttaja 2000-koulutukseen saatiin osallistumaan tuhat nuorta. Keskusta sai tehtävistään, aatteesta ja politiikasta tietoisia toimijoita, Lankia muistelee.
– Osallisuus syntyy keskustelusta. Keskusta on aina pärjännyt silloin, kun jokainen on päässyt sanomaan sanottavansa. Siitä syntyy tunne osallisuudesta ja mahdollisuuksista vaikuttaa. Esimerkiksi EU-jäsenyyskysymys repi keskustaa todella pahasti. Asiat kuitenkin keskusteltiin läpi ja sen jälkeen pystyttiin yhtenäisenä joukkona tekemään hyvä vaalitulos raskaan kauden jälkeen vuoden 1995 eduskuntavaaleissa, Perttula sanoo.
Kokenut kolmikko käsitteli keskustan puheenjohtajaksi pyrkivän Katri Kulmunin vetämässä Facebook-livelähetyksessä politiikan muuttuneita lainalaisuuksia ja keskustan järjestötyötä.
Laanisen puoluesihteerikaudelle 2010–16 osui sosiaalisen median murros. Hänen mukaansa muutosta ei ollut aivan helppo omaksua osaksi arkipäivän politiikan tekoa.
– Sähköisessä osallistumisessa sorruttiin ehkä siihen virheeseen, että kehitettiin liikaa vain keskustan sisäisiä kanavia ja omia järjestelmiä. Siitä opittiin ainakin se, että julkiset sosiaalisen median alustat ovat aivan ylivoimaisia työkaluja ihmisten osallistamiseen. Ihmisten suhde politiikkaan onkin muuttunut todella paljon.
Kulmuni kysyi osallistujilta, onko osallisuus nimenomaan sitä, että pääsee sanomaan sanottavansa. Lankian mielestä sosiaalinen media pahimmillaan estää mahdollisuudet saada äänensä rakentavalla tavalla kuuluviin.
– Somessa ei voi käydä samanlaista keskustelua kuin vaikkapa tupaillassa. Keskustalaista sovittelevaa otetta voi olla vaikea saada läpi mustavalkoisessa ja kärjistävässä ilmapiirissä. On entistä vaikeampaa rakentaa argumenttinsa ”kyllä, mutta…”-pohjalta, Lankia harmittelee.