Keskustalaisnelikko tyrmää EU:n kaavaileman metsästyksen, kalastuksen ja ammunnan lyijykiellon

Keskusta

Keskustalaiset maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsenet tyrmäävät EU-komission ajatukset lyijyn totaalikiellosta metsästyksessä, urheiluammunnassa ja kalastuksessa.

Maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari sekä kansanedustajat Mikko Kärnä, Mikko Savola ja Juha Pylväs kertovat yhteisessä tiedotteessaan, että esityksellä olisi merkittävät negatiiviset vaikutukset niin metsästykseen, kalastukseen kuin urheiluammuntaankin.

Keskustalaisedustajien mukaan esityksellä ei saavutettaisi mitään luonnonsuojelullisia tavoitteita.

– Kaikkien harrastusmuotojen kustannukset nousisivat ja eläinten kärsimys lisääntyisi, kun metsästyksessä siirryttäisiin korvaavien materiaalien käyttöön, jotka eivät kaikki ole yhtä tehokkaita kuin lyijy. Harjoittelusta tulisi myös kohtuuttoman kallista, he kirjoittavat.

Kalmarin, Kärnän, Savolan ja Pylväksen mukaan useista aseista tulisi esityksen toteutuessa käytännössä käyttökelvottomia, sillä ne on suunniteltu vain ja ainoastaan lyijypatruunoille.

Kansanedustajanelikko kertoo kuitenkin ymmärtävänsä lyijyn nykyistä käyttökieltoa kosteikoilla, sillä lyijystä on tutkitusti haittaa vesilinnuille. Muussa metsästyksessä, urheiluammunnassa tai kalastuksessa kiellolle ei kuitenkaan ole heidän mielestään mitään perusteita.

– Emme tule hyväksymään komission esitystä missään muodossa eikä sellaista kansallista lakia, joka saattaisi kiellon voimaan, voida hyväksyä. Hallituksen on tyrmättävä tämä esitys Euroopan unionissa ja käytettävä siihen apunaan Suomen EU-puheenjohtajuutta, he vaativat.