Keskustalaisessa kesäpäivässä Pyhäjoella uskottiin puolueen nousuun: “Kansa huomaa vielä, että meitä tarvitaan“

Keskustalaisessa kesäpäivässä Tervon satamassa Pyhäjoella on leppeä tunnelma, vaikka puolueen sisällä eletään enemmän kuin jännittäviä aikoja.

Vajaan kuukauden päästä kokoonnutaan Ouluun valitsemaan uutta puheenjohtajaa ja on turhaa väittää, etteikö ilmassa olisi sähköä. Paikoin suorastaan rätisee.

Hernekeittoa auringonpaisteessa siemailevat kesänpäivän viettäjät vaikuttavat joka tapauksessa rauhallisilta. Haitari soi ja mereltä käy vilvoittava tuuli.

Kunnallisjärjestön puheenjohtaja Mauno Peltoketo kertoo, että tähän saumaan haluttiin järjestää vähän erilainen yhteinen kokoontuminen.

– Tunnelma on odottava, Laura Salmela sanoo.

Samassa seurueessa istuva Päivi Sarpola kertoo seuraavansa mielenkiinnolla, mitä tapahtuu.

– On mukava, että käydään tällaista vaalikampanjaa juuri tähän paikkaan. Keskusta on esillä, hän toteaa.

Päivi Sarpola, Marjatta Karkulahti ja Laura Salmela vaihtoivat ajatuksia Petri Honkosen kanssa.

Gallupluvut eivät ole nostattaneet hurraa-huutoja pitkään aikaan, mutta Tervon satamaan kokoontuneilla on luja usko puolueen nousuun.

– Kyllä keskustan kannatus paranee. Kansa huomaa vielä, että meitä tarvitaan, Ari Pirkola vakuuttaa.

Puolueen nykytilanne huolettaa keskustanuorissa vaikuttavaa raahelaista Matti Rautakoskea, mutta hänkin uskoo parempaan tulevaisuuteen.

– Jossakin vaiheessa ihmisille selviää, ettei ääripäillä ole antaa heille sitä, mitä keskustalla on antaa. Aikaa kannatuksen nousu kuitenkin vaatii.

Osa myöntää hieman pelkäävänsä, miten puoluekokouksen jälkeen päästään eteenpäin, jos kampanja äityy kovin repiväksi.

– Toivon, että me keskustalaiset pystymme tekemään yhdessä työtä meille kaikille tärkeiden arvojen puolesta, olipa puheenjohtajakisan tulos mikä hyvänsä, oulaistelainen Marjut Lehtonen muotoilee.

Samaa toivoo pitkän linjan keskustalainen Janne Mäkinen.

– Henkilövalintoihin liittyy aina jännitteitä, mutta niistä pitää päästä yli ja jatkaa työtä.

Matti Rautakoski ja Marjut Lehtonen nauttivat auringonpaisteesta ja keskustalaisesta yhdessäolosta.

Pyhäjoelle kuulumisiaan ja linjauksiaan kertomaan ovat kiertueellaan ehtineet oman alueen kansanedustajien Mikko Kinnusen, Hanna-Leena Mattilan ja Juha Pylvään lisäksi myös puheenjohtajaksi pyrkivä, keskustan nykyinen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Petri Honkonen sekä varapuheenjohtajan paikkaa tavoitteleva kansanedustaja Pasi Kivisaari.

Honkonen varoittelee, että kymmenessä vuodessa suomalainen hyvinvointiyhteiskunta on muisto vain, ellei sitä ryhdytä määrätietoisesti pelastamaan.

–Suomen talous on joutunut niin vaikeaan paikkaan, että jos emme tartu nyt toimeen, Suomi-koneesta loppuu bensa.

Ainoana keinona Honkonen näkee suomalaisten vaurastumisen. Julkinen talous pitää saada tasapainoon, jotta kaikille voidaan taata riittävät palvelut. Työllisyyttä pitää Honkosen mielestä nostaa esimerkiksi eläkeläisten työtuloverotuksen keventämisellä ja yritysverotusta muuttamalla.

– Keskustan pitää keskittyä ihmisten arjen huoliin. Siihen, pääseekö lääkäriin, riittävätkö rahat lasten harrastuksiin ja tuleeko kolmas huono sato peräkkäin, Honkonen konkretisoi.

Kivisaari katsoo keskustan nousun lähtevän käyntiin tekemisen ja kohtaamisen kautta.

– Nykymaailmaan mahtuu valtava määrä mekastusta, joka kepulaisena sattuu korviin. Meidän pitää keskustassa kuitenkin jatkaa maltillista arvopohjastamme kumpuavaa, ymmärrettävää ja kuuntelevaa politiikkaa, hän linjaa.

Keskustaliikkeen sanojen ja tekojen on oltava yhtä.

– Tätä kun keskustaliikkeessä kirkastetaan, nousu kyllä alkaa.

Kansanedustaja puhuvat tuttuja mutta tärkeitä asioita talouden tasapainosta, ihmisten hyvinvoinnista ja maataloudesta.

– Jotta työllisyysaste saadaan nousemaan, on huolehdittava, että työssä jo olevat jaksavat tehdä uran loppuun, Mattila sanoo.

Kinnunen muistuttaa myös yhteisöllisyyden merkityksestä ihmisten hyvinvoinnin kannalta.

– Tällaiset tapahtumat, joissa kokoonnutaan yhteen luonnon keskelle ovat hyvin tärkeitä, hän kiittelee järjestäjiä.

Juha Pylväs toteaa, että keskustan hallituksessa olo näkyy muun muassa Maatalouden kehittämisrahaston pääomittamisessa 100 miljoonalla eurolla.

– Se edistää maatalouden investointeja. Sitä kautta myös paikalliset yrittäjät pääsevät töihin ja aluetalous saa heti vauhtia.

Kun puheet on pidetty, tilaisuutta lennokkaasti juontava Keijo Pylväs antaa vielä puheenvuoron yleisölle. Puhutaan turkistarhauksesta ja hävittäjistä.

Antti Pekkinen kovistelee päättäjiä maatalousyrittäjien jaksamisongelmien unohtamisesta.

Keskustapoliitikot vakuuttavat, että keskustasta löytyy ymmärrystä ja tietoa alan haasteista.

– Rahaa ei ole riittävästi ja lomitusjärjestelmä takkuaa. Ikävät uutiset kertovat, että maaseudulla ollaan ahtaalla ja jotakin pitää tehdä, Pylväs sanoo.

Kinnunen huomauttaa, ettei eduskunnassa ole monta sellaista puoluetta, jotka huolehtivat maaseudun ja alkutuotannon asioista.

– Keskustassa tämä on yhteinen haaste, jota halutaan ratkoa.

Politiikot lähtevät, mutta väki jää. Hevonen kiertää reittiään ja tarjoaa kyytiä halukkaille. Veneessä pääsee satamasta merelle, makkarat kärisevät grillissä ja hernekeittoakin on vielä jäljellä.

– Tällaista pitäisi olla enemmän, kuuluu monesta suusta.