"Keskusta kipuilee nuorten silmissä turvepoterossaan" – Ajatuspaja Alkion vetäjä pitää puolueen uudistumista välttämättömyytenä

Keskusta

Ajatuspaja Alkion vetäjä Pauliina Maukonen katsoo, että keskustan täytyy uudistua vetovoimaisemmaksi nuorille.

– Nyt keskusta lähinnä kipuilee nuorten silmissä turvepoterossaan, Maukonen kirjoittaa Suomenmaan blogissaan.

Maukosen mukaan keskustan perustelut energia- ja ilmastopolitiikasta eivät ole nuorten mielestä rehellisiä, eikä turkistarhauksen kannattaminen vetoa.

– Turkistarhaus ei näyttäydy nuorille elinkeinona vaan eliittien tarpeisiin tuotettavana eläinrääkkäyksenä.

– Kauramaito ja kasvissyönti ovat monelle tuottajain surma. Pride-kulkue ja seksuaalivähemmistöjen oikeudet taas olisivat keskustan surma. Näillä asioilla on vaikutusta keskustan nuorisokannatukseen, mutta myös keskustan elinvoimaan.

Turkistarhaus ei näyttäydy nuorille elinkeinona vaan eliittien tarpeisiin tuotettavana eläinrääkkäyksenä.

Pauliina Maukonen

Maukonen nostaa esiin keskustavaikuttajan, ex-ministeri Tytti Isohookana-Asunmaan näkemyksen, jonka mukaan keskustan kannatusta on syönyt halu näyttäytyä aiempaa liberaalimmalta.

 Maukosen mukaan näkökulma on keskustan nuorisokannatuksen näkökulmasta haastava, koska nuoret ovat arvoiltaan hyvin liberaaleja.

– Nuoret suhtautuvat esimerkiksi maahanmuuttoon, monikulttuurisuuteen ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksiin myönteisesti. Tämä näkyy nyt erityisesti vihreiden nuorisokannatuksena, joka kasvaa kasvamistaan eri ikä- ja koulutustasoryhmissä samaan aikaan, kun keskustan nuorisokannatus jatkaa laskuaan.

Maukosen mukaan positiivista keskustalle on kuitenkin se, että pienemmillä paikkakunnilla asuvat nuoret voisivat äänestää keskustaa.

– Toivoa siis on keskustan nuorisokannatuksen kääntämiseksi nousuun. Keskustalla on siivu otettavissa sekä vihreiden että perussuomalaisten kannatusluvuista.

Keskustanuorten johto laatii parhaillaan toimenpideohjelmaa nuorisokannatuksen parantamiseksi.

Maukosen mukaan sen fokuksen on oltava vuodessa 2030, ei menneisyydessä.

– Keskusta on tällä hetkellä valinta alle yhdelle kymmenestä tai jopa kahdestakymmenestä nuoresta. Lukuina tilanne on entiselle nuorten suosikkipuolueelle katastrofaalinen, hän toteaa.