Keski-Suomen keskusta: Koulukiusaamiseen on puututtava

Koulu

Keski-Suomen keskusta vaatii kannanotosaan kiinnittämään huomiota koulukiusaamisen ehkäisemiseen ja puuttumiseen kaikilla eri tasoilla.

Järjestö korostaa, että jo nyt käytössä olevien toimivien tapojen lisäksi on löydettävä uusia keinoja niihin tilanteisiin, joissa kouluyhteisön aikuisilta loppuvat konstit jo lainsäädännönkin vuoksi.

Kannanotossa painotetaan, että koko vaikuttamisketjun on oltava juonessa mukana ja huomautetaan että, keskustan periaateohjelma ei anna mitään sijaa syrjinnälle, rasisimille, vihapuheelle tai kiusaamiselle.

– Viranomaisten välisen tietojenvaihdon esteiden poistamiseksi ja hyviksi havaittujen mallien mukaisten toimien käynnistämiseksi on tehtävä lainsäädännöllisiäkin toimia, Keski-Suomen keskusta vaatii ja muistuttaa:

– Keskusta on Sotkamon puoluekokouksessa myös hyväksynyt aloitteen virallisen sovittelun kaikenlaisesta lisäämisestä.

Kannanotossaan todetaan, että kiusaamisessa on tieteellisten tutkimusten mukaan kyse vallankäytöstä.

– Se ei kosketa yhtä ihmistä vaan koko yhteisöä. Näin ollen tehokkain tapa estää kiusaamista on vaikuttaa yhteistön tapaan toimia.

Keski-Suomen keskusta painottaa, että koulujen turvallisuuden on oltava lähtökohtana.

– Turvallisuus on muutakin kuin valvontakameroita tai tekniikkaa. Tehokkain turvallisuuden luoja on toisia arvostava ja kunnioittava ilmapiiri. Yhteinen tehtävä on luoda ympärilleen hyvää ja onnellisuutta. On huomattavaa, ettei kouluyhteisö ole vain oppilaat, opettajat ja rehtori. Yhteisöön kuuluvat myös huoltajat ja oppilashuolto.