Kärnä vaatii peruskouluopetukseen vierailuja maatiloille ja teurastamoihin – “Valheet torjutaan parhaiten tutustumalla toimintaan tiloilla“

Politiikka

Keskustan kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Mikko Kärnä esittää, että peruskoulun oppimäärään sisällytettäisiin vierailu maatilalla ja teurastamossa.

Kärnän mukaan on huolestuttavaa, että suuri osa nuorista ei tiedä kuinka ruokaa tuotetaan ja miten liha kaupan pakkauksiin päätyy.

– Tämän myötä nuoret ovat alttiita eri eläinoikeusjärjestöjen ja ilmastojärjestöjen propagandalle, jossa suomalaisen ruuantuotannon väitetään olevan epäeettistä ja turmiollista ilmaston kannalta. Tällaiset valheet torjutaan parhaiten tutustumalla toimintaan tiloilla ja vierailemalla myös teurastamolla, toteaa Kärnä tiedotteessaan.

Nuoret voivat Kärnän mukaan näin muodostaa itse omat mielipiteensä eläinten olosuhteista, niiden onnellisuudesta ja he näkevät myös, kuinka eläin kokee hyvän kuoleman ja miten se jalostukseen sekä kaupan tiskille lopulta päätyy.

Lappilaisedustaja toteaa, että suomalaisessa eläintuotannossa ei ole mitään sellaista, jota tulisi piilotella julkisuudelta.

– Suomalainen tuotanto on eettistä, ekologista ja ilmastoystävällistä. Tuotantoeläimet voivat hyvin ja kaupasta tai ravintolasta suomalaista lihaa valikoidessaan voi olla varma, että se on onnellisen eläimen lihaa.

Kärnän mielestä olisi todella tärkeää, että tämä todellisuus näytetään nuorille.

– Nyt monet muodostavat mielipiteensä heille syötetyn propagandan ja maailman tehotuotantoa kuvaavien dokumenttien, kuten vaikkapa Cowspiracyn, kautta. Se mielikuva on väärä ja väärät mielikuvat on syytä oikaista, hän muistuttaa.