Kärnä vaatii lomautettujen työnteon helpottamista: ”Työttömyysturvan suojaosa nostettava 1 200 euroon”

Lomautukset

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä vaatii lomautettujen työnteon helpottamista.

Kärnä pitää erikoisena, että tilanteessa jossa kymmenet tuhannet ovat joutuneet ja joutuvat lomautetuiksi, kärsitään esimerkiksi maa- ja puutarhatalouden alalla työvoimapulasta.

– Koronakriisin vuoksi lomautettujen pitäisi poikkeusolojen ajan ilman nykyisiä byrokratian esteitä päästä tekemään tarjolla olevia töitä, hän katsoo.

Kärnän mielestä tehdään suuri virhe, jos ihmisiä kannustetaan jäämään toimettomiksi kotiin, vaikka töitä olisi tarjolla.

– Meidän tulisi myös pyrkiä välttämään pakkotilannetta, jossa joutuisimme kaikesta huolimatta ottamaan työvoimaa maahamme ulkomailta. Se on riski, mutta sitä on harkittava mikäli kylvöt ja istutukset uhkaavat jäädä tekemättä tai sato korjaamatta.

Kärnä ehdottaakin, että työttömyysturvan suojaosa nostettaisiin poikkeusolojen ajaksi 1 200 euroon, jolloin kriisin aikana lomautettu voisi tienata en verran ilman tukien menettämisen pelkoa.

– On selvää, että normaalioloissa tämä saattaisi luoda vääristäviä kannusteita. Kriisin aikana se ei kuitenkaan ole todennäköistä. Huomiotta ei voi jättää myöskään muita kuin taloudellisia lomautuksen aiheuttamia ongelmia, joita lomautuksen aikainen työnteko ehkäisee. Työ on monelle parasta terapiaa ja se ehkäisee muun muassa mielenterveysongelmien syntymistä.