Kalmarin tavoite toteutui: Koirasusi ei kuulu Suomen luontoon

Vieraslajit

Kansanedustaja Anne Kalmari (kesk.) iloitsee, että koirasusi saatiin eduskunnan valiokuntakäsittelyssä haitallisten vieraslajien listalle.

– Pitkäaikainen tavoitteeni toteutuu, hän tiedottaa.

Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta linjasi keskiviikkona koirasuden vieraslajiksi.

Luontoon päässyt koirasusi ei noudata käyttäytymiseltään tavanomaista sutta. Koiran ja suden risteymät eivät välttämättä pelkää ihmistä eivätkä kaihda pihapiiriä.

– Jos pedot alkavat käyttäytyä kuin lemmikit, rinnakkainelo niiden kanssa on vaikeaa, Kalmari painottaa.

Eduskunnan valiokunta toteaa mietinnössään, että koirasuden määrittäminen haitalliseksi vieraslajiksi tehostaa geneettiseltä perimältään puhtaan susikannan suojelua.

Lainsäädännöstä puuttuu oikeudellinen perusta kieltää koiraristeymiä. Kyse on risteymistä, joilla on neljässä aiemmassa sukupolvessa vanhempina luonnonvaraisia yksilöitä. Lainsäädäntö koskee maahantuontia, hallussapitoa, välittämistä tai myyntiä seura- tai harrastuseläimeksi.

Valiokunta pitää tärkeänä metsästyslainsäädännön muuttamista siten, että Suomen riistakeskuksella on jatkossa selkeä toimivalta myöntää lupa koiran ja suden risteymien poistamiseen.

Suomessa on noin 1 000 koirasutta.

Koirasusi on suden ja koiran risteymä, jonka perimä on vaikeasti ennustettava ja joka voi käyttäytyä arvaamattomasti. Koirasudet ovat lailla kiellettyjä muun muassa Ruotsissa ja osassa USA:ta.