Trump uhkaa uusilla tulleilla, Kiina pohtii kauppaneuvottelujen perumista

USA

Kiinassa osakekurssit ovat olleet tänään voimakkaassa laskussa sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump uhkasi korottaa nykyisiä tullimaksuja ja laajentaa tuontitulleja koskemaan lähes kaikkia Yhdysvaltoihin tuotavia kiinalaistuotteita.

Kovimmin Trumpin uusi tulliuhkaus on iskenyt manner-Kiinan eli Shanghain ja Shenzhenin pörsseihin, joissa osakkeet ovat halventuneet lähes kuusi prosenttia. Hongkongissa laskua on kertynyt reilut kolme prosenttia.

Helsingin pörssi avautui puolentoista prosentin laskussa.

Trump tviittasi sunnuntaina, että uhkaa korottaa nykyisiä tullimaksuja kiinalaistuotteiden tuonnilta, jonka arvo on 200 miljardia dollaria. Näiden tuotteiden tuontitullit kohoaisivat perjantaina kymmenestä prosentista 25 prosenttiin.

Lisäksi Trump uhkaa ”lähiaikoina” laajentaa 25 prosentin tullimaksut myös kokonaan uusiin Kiinasta tuotaviin tuotteisiin. Tämän tuonnin arvo on 325 miljardia dollaria.

Näin tuontitullit laajenisivat koskemaan käytännössä Kiinan koko vientiä Yhdysvaltoihin. Jo ennestään 25 prosentin tuontitullien piirissä on kiinalaistuotteiden tuontia 50 miljardin dollarin edestä.

– Kauppaneuvottelut Kiinan kanssa jatkuvat, mutta liian hitaasti, koska Kiina yrittää uudelleen neuvotella. Ei! Trump muun muassa kirjoitti.

Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppaneuvottelujen on ollut määrä jatkua tällä viikolla Washingtonissa. Trumpin on katsottu uhkauksellaan yrittävän saada kiinalaiset hyväksymään maiden välisen kauppasopimuksen mahdollisimman pian.

Kiinan ja Yhdysvaltain on kerrottu olevan loppusuoralla kuukausia kestäneissä kauppaväännöissään. Nähtäväksi jää nyt, toimiiko Trumpin uhkailutaktiikka.

Kiina harkitsee jopa peruvansa keskiviikolle sovitut neuvottelut Washingtonissa, kertovat muun muassa sanomalehti Wall Street Journal ja uutistoimisto Bloomberg.

https://www.wsj.com/articles/trump-says-he-will-increase-tariffs-on-200-billion-of-chinese-goods-from-10-to-25-on-friday-11557075332?mod=hp_lead_pos1 https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-05-05/trump-says-10-china-tariffs-will-rise-to-25-on-friday?srnd=premium-europe