Republikaanien presidenttikandidaatti niputti Suomen ja Baltian yhteen tv-väittelyssä

Republikaanit eivät innostu minimipalkan nostosta
USA:n vaalit

Yhdysvalloissa presidenttiehdokkuutta tavoittelevat republikaanit eivät innostu minimipalkan nostamisesta.

Ykkössuosikki Donald Trumpin mielestä minimipalkka pitäisi säilyttää nykyisellään. Hän sanoi, että palkkoja ei ole varaa nostaa, jos Yhdysvallat haluaa pärjätä kilpailussa muun maailman kanssa.

– Olemme maa, jota murjotaan tällä hetkellä joka suunnalta, Trump sanoi.

Toinen kärkiehdokas Ben Carson oli samaa mieltä. Hänen mukaansa työttömien määrä nousee aina, kun minimipalkkaa korotetaan.

Myös Floridan senaattori Marco Rubio torppasi palkkojen nostamisen.

– Se olisi katastrofi. Jos nostamme minimipalkkaa ja teemme ihmisistä koneita kalliimpia, ihmiset korvaava automatisaatio nopeutuu, hän järkeili.

Minimipalkka on Yhdysvalloissa nykyisin 7,25 dollaria tunnilta, mutta yli puolet osavaltioista on nostanut tai nostamassa palkkaa tätä suuremmaksi.

Demokraattien presidenttiehdokkaaksi vahvimmin ehdolla oleva Hillary Clinton sanoi hiljattain haluavansa nostaa minimipalkan 12 dollariin.

Republikaanien presidenttiehdokkuutta tavoittelevien tv-keskustelussa sivuttiin myös Suomea.

Yksi ehdokkaista, Ohion kuvernööri John Kasich niputti Suomen kuuluvan Baltian maiden lailla sotilasliitto Natoon, kun hän kertoi työstään edustajainhuoneen puolustusvaliokunnassa.

Hän sanoi muun muassa varmistaneensa, että ”Suomi ja Baltian maat tietävät, että jos venäläiset liikahtavat, mekin liikahdamme”.

Maahanmuutto nousi odotetusti esiin Milwaukeessa järjestetyssä republikaanikandidaattien tv-väittelyssä.

Liittovaltion valitustuomioistuin torppasi äskettäin presidentti Barack Obaman suunnitelman, jolla annettaisiin yli neljälle miljoonalle paperittomalle siirtolaiselle karkotussuoja ja työlupa Yhdysvaltoihin.

Trump haluaa yhä rakentaa muurin Meksikon vastaiselle rajalle ja palauttaa laittomasti maassa asuvat meksikolaiset kotimaahansa. Trump ei kuitenkaan arvioinut, miten miljoonien ihmisten karkottaminen vaikuttaisi Yhdysvaltojen talouteen.

Trumpin kilpakumppani Jeb Bush totesi, että puolen miljoonan maahanmuuttajan palauttaminen kuukaudessa olisi yksinkertaisesti mahdotonta.

Hänen mielestään karkotukset olisivat amerikkalaisten arvojen vastaisia, hajottaisivat yhteisöjä ja kääntäisivät äänestäjiä demokraattien puolelle.