Kanadan pääministeri Trudeau voitti vaalit niukasti

Ulkomaat

Kanadassa Justin Trudeau on saanut jatkokauden pääministerinä, kun hänen liberaalipuolueensa voitti niukasti maan parlamenttivaalit. Äänestys parlamenttivaaleissa päättyi varhain aamulla Suomen aikaa.

Televisiokanavien ääntenlaskennan mukaan Trudeaun liberaalipuolue sai 338-paikkaiseen parlamenttiin 157 paikkaa, ja Andrew Scheerin johtamat konservatiivit 121 paikkaa. Enemmistöön tarvitaan 170 paikkaa.

Trudeaun on tehtävä tiistaihin mennessä liitto yhden tai useamman pienemmän puolueen kanssa, jotta hallitus voidaan muodostaa.

Hallitusneuvotteluista odotetaan tasaisien vaalien myötä erittäin vaikeita, ja niiden ennakoidaan kestävän viikkokausia.

Vaalituloksen arveltiin jo ennakkoon muodostuvan erittäin tasaiseksi. Jos Trudeau olisi menettänyt pääministerin paikkansa, kyseessä olisi ollut ensimmäinen kerta yli 80 vuoteen, kun ensimmäisen kauden pääministeri jäisi ilman jatkokautta.

Trudeau nousi pääministeriksi neljä vuotta sitten lupaamalla uudenlaista liberaalia politiikkaa. Hän keskittyi kampanjassaan ilmastokysymyksiin ja tasa-arvoon.

Trudeaun ensimmäiset vuodet kabinetissa olivat yhtä juhlaa, ja hänen suosiotaan siivittivät muun muassa kannabiksen laillistaminen sekä sukupuolten tasa-arvon puolesta puhuminen.

Sittemmin pääministeri on ryvettynyt monissa kohuissa. Pahiten Trudeaun suosioon on iskenyt quebeciläisen rakennusyhtiö SNC-Lavaliniin liittyvä kohu.

Alkuvuodesta ex-oikeusministeri ja valtionsyyttäjä Jody Wilson-Raybolt erosi veteraaniasioista vastaavan ministerin pestistään. Eron syynä oli luottamuspula pääministerin kanslian kanssa liittyen SNC-Lavaliniin.

SNC-Lavalinia syytetään Libyassa Muammar Gaddafin kaudella tapahtuneesta lahjonnasta.

Tuorein isku Trudeaulle oli, kun julkisuuteen päätyi joukko kuvia, joissa nuori Trudeau esiintyy rasistisessa brownface-meikissä. Trudeau on pyytänyt tapausta anteeksi.

Trudeau on joutunut myrskyn silmään myös ilmastotoimiensa – tai pikemminkin niiden puutteen takia. Kanada osti viime vuonna Trans Mountain -öljyputken 4,5 miljardilla dollarilla varmistaakseen sen laajentumisen.

Trudeau on perustellut hanketta työpaikkojen lisäämisellä, mutta sitä pidetään pääministerin ilmastopuheiden vastaisena.