Antti Kaikkonen:

Uusi punamulta?

Blogi

Keskusta koki eduskuntavaaleissa tappioiden tappion. Siksi olemme tähdentäneet, että vastuu uuden hallituksen muodostamisesta on ensisijaisesti vaalien voittajilla. Emme ole olleet hallitukseen ryntäilemässä tai intoilemassa.

Hallitustunnustelija, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ei keskusteluissaan kuitenkaan saanut aikaan riittävää yhteisymmärrystä vaaleissa toiseksi ja kolmanneksi tulleiden perussuomalaisten ja kokoomuksen kanssa.

Tässä tilanteessa olemme keskustassa vakavan harkinnan jälkeen vastanneet lopulta myönteisesti hallitustunnustelijan neuvottelukutsuun.

Ratkaisua ennen, kuluneen vuorokauden aikana, tehtiin keskustan luottamushenkilöille kysely, jossa 80 prosenttia vastanneista kannatti tässä tilanteessa neuvotteluihin lähtöä.

Ratkaisu ei ollut millään muotoa helppo. On myös paikallaan alleviivata, että meneminen hallitusneuvotteluihin ei automaattisesti tarkoita sitä, että keskusta osallistuu hallitukseen. Siitä päättävät myöhemmin keskustan puoluevaltuusto ja eduskuntaryhmä yhdessä puolueen sääntöjen mukaisesti.

Nyt lähdetään vakavasti selvittämään, onko uudelle punamullalle edellytyksiä. Oleellista on, millainen hallitusohjelmasta muotoutuu.

Keskustalla on kymmenen kynnyskysymystä, joista pidämme Säätytalon neuvotteluissa kiinni.

Sydämenasioita meille on parantaa etenkin pienituloisimpien lapsiperheiden ja eläkeläisten toimeentuloa ja tehdä oikeudenmukaisia, koko maata tasapuolisesti rakentavia päätöksiä. Tähän on mahdollisuus, kun työllisyys ja talous saatiin viime vaalikaudella tuntuvasti paranemaan.

Keskustalle ehdottoman tärkeää on turvata Suomen talouden ja työllisyyden myönteisen kehityksen jatkuminen tulevina vuosina. Yrittämisen ja työn tekemisen on aina oltava kannattavaa.

Lähdemme neuvotteluihin tavoittelemaan hyvää lopputulosta. Maa kuitenkin tarvitsee joka tapauksessa nopeasti hallituksen. Suomella ei ole varaa sellaiseen kuukausien ajelehtimiseen, mitä eri puolilla Eurooppaa – viimeisimpänä Ruotsissa – on koettu.

Antti Kaikkonen Antti Kaikkonen on puolustusministeri ja keskustan viidennen kauden kansanedustaja Tuusulasta. Hän toimi keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajana vuosina 2016-2019.