Antti Kaikkonen:

Erityinen, ainutlaatuinen puoluekokous

Blogi

Keskustan puoluekokous on keskusta-aktiiveille joka toisen vuoden kohokohta, joka kerää tuhansia ihmisiä kansanliikkeen sanoman äärelle. Suurempia puoluekokouksia saa maailmalta hakea.

Tunnelma on ainutlaatuinen kansallispukuineen, lippumarsseineen ja tapahtumineen. Ei keskustan puoluekokousta voi sanoin kuvailla, se pitää kokea.

Puoluekokouksemme kiinnostaa myös ulkopuolisia. Tarkkailijoita on yleensä paikalla sadoittain, loput kiinnostuneet saavat median sekä suoran verkkolähetyksen kautta mahdollisuuden kurkistaa keskustaan.

Tänä vuonna puoluekokous järjestetään erityisellä tavalla – alueellisesti hajautettuna. Koronaviruksen aiheuttamissa poikkeuksellisissa olosuhteissa tämä on perusteltua. Valitettavaa toki on, että pois jäävät lippumarssit ja iltajuhlat, kättelyt ja halailut. Monet kohtaamiset, joista itsekin kovasti nautin.

Valittu ratkaisu kokoaa alueellisesti ja virtuaalisesti meidät keskustan sanoman äärelle. Tuleepa tästäkin ainutlaatuinen ja mieleenpainuva kokemus. Kiitän puoluetoimiston ja piirien väkeä ripeästä toiminnasta hajautetun kokouksen järjestelyissä. Homma saatiin nopeasti uuteen asentoon, kun koronaluvut alkoivat nousta.

Osallistun itse puoluekokoukseen tänä vuonna Uudenmaan etäpisteellä Keravalla.

Tilanne on minulle kovin erilainen kuin viime vuonna, jolloin olin itse puheenjohtajaehdokkaana. Kisa oli hieno ja ikimuistoinen kokemus, joka huipentui ylimääräisessä puoluekokouksessa Kouvolassa. Äänisaaliini ei riittänyt voittoon, mutta kirkkaaseen hopeaan kuitenkin.

Oli arvokasta saada kiertää kenttää ympäri Suomea ja olihan Kouvolan kokouksen tunnelma vertaansa vailla. ”Reppupuheeni” tuntuu palautteen perusteella jääneen monelle mieleen. Kiitos siitä kaikesta.

Tänä vuonna puheenjohtajakisassa on neljä upeaa ehdokasta, jotka ovat laittaneet itsensä likoon kansanliikkeemme puolesta. Jokainen ehdokas on tehnyt valtavan työn kampanjan puitteissa. Politiikka on kestävyyslaji, ja puheenjohtajakisassa vaaditaan erityistä kisakuntoa.

Keskusta kiinnostaa. Puheenjohtajatentit ja tapahtumat ovat keränneet ihmisiä ruutujen ääreen, toreille ja turuille. Media on uutisoinut keskustan puheenjohtajakisasta näyttävästi lähes päivittäin. Alueellisiin etäpisteisiin ilmoittautuneita on peräti 2400. Ei huono.

Tiedän, että keskustan sanomalle on tilausta maailmassa, jossa ääripäiden melskaaminen kahmii tilaa.

Moni suomalainen ei löydä itseään populistien porukasta tai usko vaikeiden kysymysten helppoihin vastauksiin.

Puhuttelevaa ja ajanmukaista vaihtoehtoa haetaan kultaiselta keskitieltä, rakentavan toiminnan ja kestävien arvojen ääreltä. Keskustan pitää olla 2020-luvun suomalaiselle selkeä ja suorapuheinen vaihtoehto, joka kertoo, mikä meitä tässä ajassa yhdistää.

Meidän on vahvistettava kansalaisten luottamusta meihin ja keskustalaisten luottamusta toisiinsa. Nöyrästi ja reilusti toisemme kohtaamalla on hyvä aloittaa, jo tänä viikonloppuna.

Elämme jännittäviä, pj-kisan huipentumisen hetkiä.  Puoluekokouksen jälkeen tulee eteenpäin katsoa yhtenäisenä joukkueena, valittua johtoa tukien, ja kisassa himmeämmille mitaleille jääneet myös yhteiseen työhön mukaan kutsuen. Rakentakaamme yhdessä parempaa Keskustaa ja parempaa Suomea.

Toivotan kaikille puoluejohtoon pyrkiville ehdokkaille voimia loppumetreille, ja oikein antoisaa puoluekokousta meille kaikille!

Antti Kaikkonen Antti Kaikkonen on puolustusministeri ja keskustan viidennen kauden kansanedustaja Tuusulasta. Hän toimi keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajana vuosina 2016-2019.