Reilusti historian oikealla puolella
”Varmasti teillä on siellä paljon vaikeita asioita ja tärkeitä kokouksia”, arvioitiin päättäjän työtä taannoin eräässä evästyskirjeessä. Viime aikoina molempia on riittänyt, kun olemme sopineet valtion talousarviosta ja siitä, miten Suomi torjuu ilmastonmuutosta ja saavuttaa hiilineutraaliuden vuoteen 2035 mennessä.
Keskusta haluaa hillitä ilmastonmuutosta tehokkaasti. Vuonna 2018 Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä kutsui puolueet neuvottelemaan yhteisistä ilmastotavoitteista. Yhtä puoluetta lukuunottamatta sovimme, että 2040-luvulla Suomen päästöjen pitää olla reilusti negatiiviset.
Kun neuvottelimme hallitusohjelmasta vuonna 2019, oli mukana koko eduskuntaryhmämme. Tarkoin asiaa arvioituamme asetimme tavoitteen hiilineutraaliudesta vuoteen 2035. Puntaroimme asiaa niin maiden, metsien, energian, talouden kuin ihmisten arjenkin näkökulmasta. Tiesimme, että järkivihreät ja riittävät ratkaisut ovat löydettävissä.
Keskustan linja on tuttu. Vaikuttavat päätökset. Ei arjen kurjistamista tai eriarvoisuuden lisäämistä. Pidetään koko Suomi mukana. Tehdään keskustanvihreistä ratkaisuista vahvempi moottori työlle, yrittäjyydelle ja investoinneille kautta maan.
Päätökset pitää arvioida arjen kautta, jotta ihmiset pysyvät mukana. Liikenne, asuminen ja ruoka eivät ole vain megatonneja excel-taulukossa, vaan myös arjen perusedellytyksiä. Päätöksiä pitää aina puntaroida tätä taustaa vasten.
Fiksu ilmastopolitiikka pistää vauhtia talouden rattaisiin. Ilmastohumppa soi nykyisin maakuntien Suomessa muun muassa suurten energia-, metsä- sekä akkuinvestointien muodossa. Näiden sävelien haluan kaikuvan entistä kovemmin.
Tällä viikolla budjettiriihessä sovittu ilmastopaketti noudattaa tätä linjaa ja ylittää hallituksen tavoitteen. Pitkä ja vaativa pohjatyö kantoi hedelmää. Kiitos siitä kuuluu myös taustatyön tehneille tutkijoille ja virkamiehille.
Paketti on laaja. Tulevaisuudessa niin liikenteestä, asumisesta, maataloudesta kuin teollisuudestakin tulee ympäristöystävällisempää. Maaseudulta tulevien biopolttoaineiden rooli kasvaa.
Hallituspuolueiden tavoite on yhteinen, mutta reilusti on myönnettävä, että työkalupakit ovat erilaisia. Neuvottelijoiden mukana kokouksiin kulkivat hyvin erilaiset evästykset, arvot ja maailmankuvat. Sovun rakentaminen vaati töitä.
Loppujen lopuksi valitsimme riihessä kautta linjan oikean lähestymistavan: Keinoina korostuvat arkeen osuvien kieltojen ja maksujen sijaan kannusteet ja kehityspanostukset.
Maailma ei toki tullut valmiiksi näilläkään päätöksillä. Onnistuminen edellyttää tehokasta toimeenpanoa vuodesta toiseen. Yritysten rooli on suuri. Investointipäätösten kannalta on tärkeää, että tulevaisuuden suuntaviivat on nyt linjattu.
Urakan suuruutta kauhistelevien kannattaa muistaa, että tyhjästä ei tarvitse aloittaa. Vanhasen ensimmäisen hallituksen ajoista olemme lähes puolittaneet Suomen päästöt. Esimerkiksi uusiutuvan energian lisääminen, energiaverotuksen uudistaminen päästöperusteiseksi, liikenteen biopolttoaineiden jakeluvelvoite sekä kivihiilen polton kielto ovat saavutuksia, joiden merkitys on kiistaton ja joista me keskustalaiset olemme ylpeitä. Tälle listalle teemme nyt jatkoa.
Tällä vuosikymmenellä meidän on hoidettava jäljellä oleva puolikas yhteisestä urakasta. Keskustalle sopii määrätietoinen yhteistyö yli vaalikausien ja puoluerajojen nyt sovitulta pohjalta. Siksi olen erityisen tyytyväinen päätökseen koota parlamentaarinen seurantaryhmä ilmastopolitiikkaan. Keskustan linja on olla reilusti historian oikealla puolella.
Huomattava on sekin, ettei työsarka lopu ilmastonmuutoksen torjuntaan. Luontokato, elinympäristömme lajien köyhtyminen on niin ikään maapallon kokoinen ongelma. Luontoon luontevasti suhtautuva puolue, kumppanuutta elinkierron kanssa rakentava väkemme ottaa tämänkin tosissaan.