Ihmiset tulevat aina haluamaan punaista lihaa? – Näin kokit ajattelevat tulevaisuuden ruokatrendeistä
Valtaosa keittiöammattilaisista uskoo, että ihmiset tulevat aina haluamaan liharuokia. Näin ajatteli peräti 87 prosenttia Atrian teettämään kokkibarometriin vastanneista.
Lihoista punaisen lihan kulutuksen ennakoidaan olevan laskusuunnassa, kun taas broilerin, kalkkunan, lampaan sekä riistan lihan käyttö tulevat yleistymään.
Ammattilaiset uskovat kuitenkin, että tulevaisuuden asiakkaat kaipaavat monipuolisuutta ruokavaihtoehtoihin. Kyselyn mukaan kasvavina trendeinä ovat myös liha- ja kasvisruokaa yhdistelevä “fleksaaminen” ja erilaiset kasvisruokavaliot.
Erilaisten ruokavalioiden suuri kirjo nähdään tulevaisuuden haasteena.
Barometrissä selvitettiin ammattilaisten ajatuksia tulevaisuuden ruokatrendeistä, raaka-aineista ja vastuullisuudesta.
Tulevaisuuden tärkeimmäksi trendiksi ammattilaiset nimeävät kotimaisuuden.
Kotimaista makumaailmaa rikastetaan etnisillä, erityisesti aasialaisen keittiön, mausteilla.
Lisäksi kokit haluavat ilmastosyistä hyödyntää hävikkiruokaa aiempaa tehokkaammin. Kokonaisuudessaan vegaanisen ruokavalion, take away -ruuan ja lähiruuan käytön ennakoidaan kasvavan nykyisestä tasostaan.
Kokkibarometri toteutettiin lokakuussa 2020 ja siihen vastasi 515 alan ammattilaista. Tutkimuksen teki Atrian tilauksesta Taloustutkimus Oy.