Valtaosa ruuasta tuotetaan yhä kotimaisin voimin, ministeri Leppä muistuttaa – kausityöntekijöiden osuus on noin kuusi prosenttia työvoimasta
Ulkomaalaisten kausityöntekijöiden saatavuus erityisesti marja- ja vihannestiloille on ollut keskeinen puheenaihe koronakevään aikana.
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) muistuttaa, että vuosittain näissä töissä työskentelee noin 15 000 kausityöntekijää, mikä on noin kuusi prosenttia suomalaistilojen työvoimasta.
– Kausityövoima koskettaa siis vain osaa tiloista. Valtaosa Suomessa tuotetusta ruuasta ja luonnonvara-alan tehtävistä hoidetaan edelleen täysin kotimaisella työvoimalla, Leppä toteaa Suomenmaan blogissaan .
Osalla tiloista ulkomainen kausityövoima on kuitenkin jo pitkään hoitanut kasvukauden käynnistämiseen vaadittavat työt.
Hallitus päätti aluksi sallia 1 500 kausityöntekijän maahantulon. 14. toukokuuta jälkeen maahan pääsee vielä 3 000 kausityöntekijää lisää.
Kokonaisuudessaan päätetty 4 500 henkilöä kevään ja alkukesän töihin vastaa maa- ja metsätalousministeriön tekemää arviota huoltovarmuuden kannalta kriittisestä työvoiman tarpeesta, Leppä toteaa.
Myös EU-maiden kansalaisten maahantulo kausityöhön sallitaan 14. toukokuuta alkaen.
Lisäksi satokaudelle kesäkuun alusta syyskuun loppuun tullaan arvioimaan vielä oma kausityöntekijöiden tarve, kotimaan työllisyystilanne ja rajoitukset huomioiden, Leppä kertoo.
– Jotta helpotamme kotimaassa olevien työnhakijoiden tilannetta, tullaan työttömyysturvan suojaosaa korottamaan ja liikkuvuusavustusta laajentamaan. Jatkossa myös luopumistuen saajat voivat määräaikaisesti tehdä palkkatyötä menettämättä korvaustaan.
Lepän mukaan oli selvää, että nyt tarvittiin sekä kotimaisen työvoiman kannusteita että ulkomaisten kausityöntekijöiden vahvaa työkokemusta.
– Molempia ratkaisuja tarvittiin tässä poikkeustilanteessa.