Yrittäjät: Konkurssin tehnyt yrittäjä pääsee nopeammin jaloilleen – velkajärjestelylakiin useita parannuksia

Politiikka

Hallitus esittää useita muutoksia velka-ahdingosta kärsiville yrittäjille. Ylivelkaantunut tai konkurssin kokenut yrittäjä pääsee jatkossa helpommin velkajärjestelyyn ja kohtuullisessa ajassa eroon vanhoista yritystoiminnan veloistaan. 

– Esityksellä tuetaan yrittäjyyttä ja yrittäjän pääsyä takaisin jaloilleen, Suomen Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen sanoo tiedotteessa.

Hallituksen esitys parantaisi konkurssin tehneen ja ylivelkaantuneen yrittäjän pääsemistä vapaaksi aikaisemman yritystoiminnan veloistaan ja pääsyä velkajärjestelyyn. 

– Konkurssin vaikutukset ovat inhimillisesti raskaat, mutta ne vaikuttavat myös laajemmin koko yhteiskuntaan. Mitä aikaisemmin tilapäisiin talousvaikeuksiin puututaan, sitä todennäköisemmin yritys ja työpaikat pelastuvat. Samalla parantuu velkojien mahdollisuus saada perittävänsä, toteaa johtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä.

Pääsääntöisesti entinen yrittäjä maksaisi vanhoja velkoja pois kolme vuotta. Tämän jälkeen yrittäjä pääsee aloittamaan elämäänsä taloudellisesti puhtaalta pöydältä.  

 Tämä uusi Suomen malli vastaa useiden verrokkimaiden lainsäädäntöä yrittäjän henkilökohtaisesta konkurssista, Toivonen kertoo.  

Suomen Yrittäjät kertoo vaikuttaneensa määrätietoisesti siihen, että nyt esitettävät muutokset toteutuvat.

– Esitys on myös velkojien näkökulmasta tasapainoinen, Toivonen sanoo. 

Hallitus antoi esityksen eduskunnalle tänään, ja uudistusten on tarkoitus tulla voimaan viimeistään tämän vuoden heinäkuussa.

Hallitus esittää parannuksia myös yksityisen elinkeinonharjoittajan pääsyyn velkajärjestelyyn yritystoimintaa lopettamatta.

– Suurimmalla osalla yksityisistä elinkeinonharjoittajista on jatkossa mahdollisuus päästä velkajärjestelyyn, jos yritystoiminnassa on jouduttu merkittäviin maksuvaikeuksiin ja muut lain edellytykset täyttyvät, Makkula toteaa. 

– Nykyinen laki on tiukka ja epäselvä. Tämän vuoksi elinkeinonharjoittajan velkajärjestelyyn on hakeuduttu hyvin harvoin. Tähän tulee nyt muutos, Makkula jatkaa. 

Jatkossa liiketoiminnan laajuutta ei katsota velkajärjestelyn esteeksi. Pääsyn esteenä ei olisi jatkossa sekään, että yrittäjä työllistäisi enintään kaksi ulkopuolista työntekijää.