Yli 65-vuotiaiden lääkärikäyntien Kela-tuki on tehoton ja ihmisiä eriarvoistava, keskustan Lohi pelkää
Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja ja keskustan varapuheenjohtaja Markus Lohi ei innostu hallituksen kaavailemasta valinnanvapauskokeilusta, jossa yli 65-vuotiaat pääsevät yksityiselle lääkärille julkisen hinnalla.
Lohi tulkitsee, että hallitukselta puuttuu näkemys sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämisestä.
– Sitten yritetään jollain karkkipussilla ihmisten mieliä lohduttaa, että kyllä me kuitenkin vähän nameja nakkaamme kentälle, hän sanoo.
Yhtenä mallin ongelmana Lohi pitää sitä, että yksityisiä lääkäripalveluita ei ole tarjolla kaikkialla Suomessa, vaan lähinnä kaupungeissa.
– Eli tämä lähtee kyllä eriarvoistamaan järjestelmää, Lohi pelkää.
Hän kuitenkin täsmentää, ettei lopullista arviota pidä antaa ennen kuin Kela-korvauskokeilun yksityiskohdat ovat tiedossa.
– Kuulostaa sinänsä ihan hyvältä, että paljon palveluita käyttävien kohderyhmään voitaisiin kohdistaa erityinen Kela-korvaus, mutta ei tämä ihan ongelmaton malli kyllä ole.
Lohen mukaan hallituksen ajama malli voi pirstaloida kokonaisuutta, sillä sote-uudistuksen idea on nimenomaan se, että ihminen on sekä terveydenhuollon että sosiaalihuollon piirissä.
– Silloin ikäihmisen kohdalla voidaan katsoa esimerkiksi asumisratkaisuja, että palvelevatko ne hänen kokonaishyvinvointiaan.
Lohi teki sote-uudistusta viime vaalikaudella sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajana. Häntä mietityttää, luoko nykyhallitus terveydenhoitoon kolmatta kilpailevaa järjestelmää julkisen terveydenhuollon ja työterveyshuollon rinnalle.
– Tässähän voi käydä niin, että lääkäreitä siirtyy entisestään julkiselta puolelta yksityiselle, hän varoittaa.
Lohi huomauttaa, että palveluketjussa hoidon jatkuvuus ei toimi, jos yksityisen puolen lääkäri laittaa potilaalle lähetteen julkisen puolen jatkotutkimuksiin, ja julkisen puolen lääkäri joutuu tutkimaan potilaan uudelleen.
– Silloin tehdään päällekkäistä työtä ja tuhlataan rahoja.
Lohi korostaa, että kaikki Kela-korvauksilla tehtävät toimet tulisi katsoa siitä näkökulmasta, palvelevatko ne ihmisten hyvinvointia pitkällä tähtäimellä ja käytetäänkö julkiset verorahat parhaiten vaikuttavalla tavalla.
– Tämä ratkaisu ei palvele rahojen tehokasta käyttöä. Se levittää Kela-rahaa turhan laajalle, jolloin vaikuttavuus jää edelleen aika matalaksi, Lohi sanoo yli 65-vuotiaiden valinnanvapausmallista.
Hallitus osoittaa Kela-korvausten korotuksiin 335 miljoonaa euroa hallituskauden aikana, ja se rahoitetaan valtion omaisuutta myymällä. Lohen mukaan tämä jättää myös tulevan hallituksen vaikeaan tilanteeseen.
– Tuottavaa valtion omaisuutta joudutaan jälleen myymään, jotta voitaisiin rahoittaa tämä, tai joudutaan leikkaamaan jostain muualta.
– Eli tässä ei ole ajateltu kovin pitkälle tätä järjestelmää, vaan on lähdetty liikkeelle aika innokkaasti, kunhan vain saadaan Kela-korvauksiin laitettua rahaa.
Lohi itse poistaisi Kela-korvaukset yleislääkärikäynneistä ja kohdentaisi korvaukset suun terveyteen, naistentauteihin ja hedelmöityshoitoihin.