Oppositio vaati hallitusta tilille "sammutetuin lyhdyin ajetuista" sote-leikkauksista – Orpo: Lopetetaan tämä sättiminen
Oppositio kurmuutti hallitusta terveydenhoidon heikennyksistä kuten asiakasmaksujen korotuksista eduskunnan kyselytunnilla. Maksujen korotuksilla tavoitellaan 150 miljoonan euron säästöä.
– Lääkärikäynnin hinnat nousevat 22,5 prosenttia, poliklinikkamaksut nousevat 45 prosenttia. Nämä nostot ovat täysin irtaantuneita todellisuudesta, koska meillä on jo nyt 440 000 asiakasmaksua perinnässä, kansanedustaja Ilmari Nurminen (sd.) lateli madonlukuja.
Nurmisen mukaan jopa HUSin lastensairaalasta on viestitetty, että niiden perheiden osuus on kasvanut, joiden sairaalamaksut joutuvat perintään.
– Sairaiden lasten vanhemmatko ulosottoon? Me emme hyväksy tällaista ihmisten nöyryyttämistä, emmekä tätä äärimmäisen hädän sivuuttamista.
Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso (ps.) puolustautui valtiontalouden heikolla tilanteella. Asiakasmaksujen korotukset ovat kuitenkin vain maksimimaksu, mitä voidaan periä, hän sanoi.
– Ja huomautan myöskin, että hyvinvointialueilla on mahdollisuus kohtuullistaa näitä maksuja, mikäli potilaan maksukyky on niin huono, että hän ei näitä pysty maksamaan, Juuso totesi.
– Nämä maksuthan laskutetaan jälkikäteen, eli tämä ei estä kenenkään hoitoonpääsyä, ministeri myös huomautti.
Hän totesi, että maksut saadaan ”ihan viimesijaisesti toimeentulotukena”.
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen sanoi pääministeri Petteri Orpon (kok.) luvanneen kesällä 2023, etteivät hallitusohjelman sote-kirjaukset tarkoita leikkauksia palveluihin.
– Nyt kuitenkin kaikesta leikataan aina lastensuojelusta vanhusten palveluihin. Ja kun me eduskuntavaaleissa sanoimme, että kokoomuksen sote-linjaukset tulevat johtamaan hoitajien irtisanomisiin, niin te, pääministeri, väititte tätä valheeksi.
– Nyt ollaan kuitenkin siinä tilanteessa, että hoivakodeista irtisanotaan henkilöstöä ja vanhukset ollaan jättämässä heitteille. Teidän budjettiesityksenne myös kurittaa aivan törkeällä tavalla sairaita ihmisiä, Pekonen paalutti.
Hän huomautti, että ”asiakasmaksuja korotetaan, lääkekustannuksia nostetaan, sairauspäivärahaa leikataan ja hoitoonpääsyä vaikeutetaan”.
– Kuinka monta näistä toimista te kerroitte etukäteen eduskuntavaaleissa, ja kuinka moni näistä toimista ajettiin läpi sammutetuin lyhdyin, Pekonen kysyi Orpolta.
Orpon mukaan terveydenhuollon kulut kasvavat ”vielä nopeammin kuin kukaan osasi ennustaa”.
Pääministerin mukaan hyvinvointialuiden kanssa tehdään koko ajan töitä parhaiden toimintatapojen löytämiseksi.
– Me ajamme sisälle uutta terveysteknologiaa, digivastaanottoja, etälääkärimahdollisuuksia ja niin edelleen. Todella paljon tehdään tällä hetkellä yhdessä. Ja me nähdään jo, että alueilla on eroja. Joillakin niistä on päästy tosi hienosti eteenpäin.
– Tehdään tätä nyt yhdessä ja lopetetaan tämä sättiminen ja haetaan niitä parhaita tapoja, pääministeri vetosi.
Hän kehotti oppositiota tutustumaan esimerkiksi sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) esittelemään Kela-korvausmalliin.
– Aivan erinomainen uusi tapa, Orpo kehui.
SDP:n kansanedustaja Ville Merinen sanoi hallituksen antavan paljon rahaa terveysjäteille Kela-korvausten kautta.
– Tässä tiukassa taloustilanteessa veronmaksajien rahaa annettiin näille jättifirmoille, jotka tekevät valmiiksi voittoa kymmeniä miljoonia.
– Tapasin tuossa muutamaa kansalaista, ja he kysyivät: voisitteko, pääministeri Orpo, kertoa, mikä on teidän suhde näihin terveysjätteihin, koska tässä tilanteessa annoitte niin paljon rahaa sinne, Merinen sanoi.
Orpo painotti, että ”erityissiteitä” ei ole mihinkään. Hän totesi, että hallituksena julkisiin ja yksityisiin toimijoihin tulee suhtautua tasapuolisesti.
– Minusta tämä kysymys oli hieman erikoinen, Orpo sanoi.