Ylen kysely: Niinistö yhä ylivoimaisempi presidenttikisassa – vain perussuomalaiset oman ehdokkaan takana

Matti Vanhasen vahvimmat alueet maaseudulla ja Pohjois- ja Itä-Suomessa
Presidenttigallup

Istuva presidentti, kansanliikkeen ehdokkaana vaaliin lähtenyt Sauli Niinistö on kasvattanut kannatustaan entisestään, käy ilmi Ylen kannatuskyselystä. Hän saisi nyt presidentinvaalien 1. kierroksen äänistä peräti 80 prosenttia.

Niinistö on kasvattanut kannatustaan neljä prosenttiyksikköä sitten lokakuun. Hän on suosituin presidenttiehdokas myös vihreiden keskuudessa.

Vihreistä vastaajista 54 prosenttia äänestäisi Niinistöä, 40 prosenttia vihreiden omaa ehdokasta Pekka Haavistoa. Lokakuussa Haavisto oli yhä omiensa suosikki 51 prosentilla ja Niinistön olisi valinnut 46 prosenttia vihreistä.

Haaviston kannatus on pudonnut lokakuun 14 prosentista 10 prosenttiin.

Muiden ehdokkaiden kannatus vaihtelee 1–4 prosentin välillä.

Perussuomalaiset ovat puolueista ainoa, jonka kannattajat pitävät omaa ehdokastaan Laura Huhtasaarta Niinistöä parempana vaihtoehtona presidentiksi.

Presidentinvaalien ensimmäiseen kierrokseen on kaksi kuukautta. Istuvan presidentin kannatuksen on oletettu Ylen mukaan edellisvaalien tapaan lähtevän näihin aikoihin laskuun, mutta Niinistön suosio on päinvastoin vankistunut.

Tutkijatohtori Johanna Vuorelma Helsingin yliopistosta sanoo Ylelle marraskuun kannatuslukujen olevan täysin historiallisia.

– On kyllä poikkeuksellinen tilanne. Esimerkiksi demarit on aina ollut hyvin vahva presidenttipuolue ja nyt puhutaan kahden prosentin kannatuksesta. Ja kyllä yleensä keskustan ehdokkaalle on tullut sellainen yli puoli miljoonaa ääntä. Missä ne tällä hetkellä ovat? Niinistön takana varmasti. Mutta en tiedä, mitä heillä olisi tehtävissä tässä tilanteessa, Vuorelma sanoo.

Kyselyn tausta-aineistosta selviää, että Niinistö on hieman suositumpi naisten kuin miesten keskuudessa.

Ikäryhmistä suosio on suurin seniorien eli yli 65-vuotiaiden keskuudessa. Kannatus ylittää 80 prosenttia olipa sitten kyse työttömistä, eläkeläisistä tai työntekijöistä.

Suurituloiset ovat innokkaimpia Niinistön tukijoita, mutta alle 30 000 euroa vuodessa ansaitsevistakin 76 prosenttia äänestäisi häntä ensimmäisellä kierroksella.

Maantieteellisesti Niinistön kannatusluvut ovat alle 80 prosentin vain yli 50 000 asukkaan kaupungeissa ja Helsinki/Uudellamaalla. Siellä taas Pekka Haavisto saa parhaat lukemansa.

Haavisto on selvästi suositumpi naisten kuin miesten keskuudessa. Laura Huhtasaaren kannattajat ovat miehiä. Naisten kohdalla on puhdas nolla.

Matti Vanhasta puolestaan äänestetään eniten maaseudulla ja Pohjois- ja Itä-Suomessa.

Taloustutkimus haastatteli Ylen kyselyyn yli 1 400 suomalaista. Virhemarginaali on 1,9 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Ylen uutinen