Yle: Lasten ja nuorten ADHD:ta hoidetaan yhä useammin huumausaineeksi luokiteltavilla lääkkeillä

Terveys

Lasten ja nuorten ADHD:n hoidossa käytetään entistä enemmän psykostimulantteja, jotka voidaan luokitella huumausaineeksi, kertoo Yle.

Merkittävästi on lisääntynyt metyylifenidaattien käyttö. Viime vuonna metyylifenidaatti oli alle 18-vuotiaiden viidenneksi käytetyin kelakorvattava lääke. Yleisempiä olivat vain vain astmaan, allergioihin, tulehduksiin ja atooppiseen ihoon käytettävät lääkkeet ja voiteet.

Metyylifenidaatista myönnettiin viime vuonna korvausta 24 600 alaikäiselle. Neljä vuotta aikaisemmin kaikista ADHD-lääkkeistä myönnettiin korvausta noin 15 000 lapselle ja nuorelle.

Ylen mukaan vuosien 2006 ja 2016 välillä ADHD-lääkkeiden käyttö viisinkertaistui pojilla ja kuusinkertaistui tytöillä.

Psykosimulantit korjaavat aivojen välittäjäaineiden toiminnan puutteita. Muita stimulantteja ovat esimerkiksi lisdeksamfetamiini ja deksamfetamiini. ADHD:ta voidaan hoitaa myös ei-stimulanteilla, atomoksetiinilla ja guanfasiinilla.

Lasten ADHD-lääkitys saattaa vaikuttaa esimerkiksi lapsen kasvuun. Se mietityttää monia.

Psykiatrian erikoislääkäri Mika Määttä sanoo Ylelle, että myös lapsille voidaan tarjota lääkitystä, jos sen katsotaan olevan lapselle hyödyksi. ADHD:n hoitamisessa psykososiaaliset tukitoimet kuten toimintaterapia ja koulussa annettava tuki eivät aina ole riittäviä keinoja.

ADHD-lääkkeet ovat luokiteltavissa huumausaineiksi. Esimerkiksi amfetamiini on vahva psykostimulantti, joka tunnetaan huumeena.

Määttä korostaa Ylelle, että lääkkeenä käytetyt määrät ovat hyvin pieniä, eikä niistä tule huumaavia vaikutuksia.

– Siitä on myös näyttöä, etteivät psykostimulanttien käyttäjät jää koukkuun. Niiden käyttö lapsella voi päinvastoin vaikuttaa siihen, että lapsen todennäköisyys addiktoitua tupakkaan, alkoholiin ja muihin päihteisiin vähenee. Psykostimulantti voi olla suojaava tekijä, Määttä kertoo.