Yle: HUS:in Asko Järvinen huolissaan koronarokotekeskustelusta – "Asiat pitäisi pystyä ratkaisemaan asiantuntijatiedon pohjalta"

Koronarokotukset

HUS:in ylilääkäri Asko Järvinen on huolissaan koronarokotuksista mediassa vellovasta keskustelusta, johon myös poliitikot sekaantuvat.

Viime aikoina muun muassa perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) on patistellut viranomaisia neljänteen rokotekierrokseen yli 70-vuotiaille.

Järvinen painotti Ylen Ykkösaamussa, että vaikka Suomessa on viisi miljoonaa kokemusasiantuntijaa omine pelkoine ja käsityksineen, koko väestön terveyteen liittyvät asiat pitäisi pystyä ratkaisemaan asiantuntijatiedon pohjalta. Hän huomautti, että massarokotuksissa on punnittava myös riskejä ja haittoja.

– Myös sitä, että se resurssi on pois sairaiden ihmisten hoidosta, kun terveitä rokotetaan.

THL:n nykyinen linja on, että neljättä rokotetta suositellaan 12 vuotta täyttäneille, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt, 80 vuotta täyttäneille ja vakavan taudin riskiryhmiin kuuluville yli 70-vuotiaille. Järvisen mukaan linja on Suomen väestöstä saadun tilastotiedon mukainen.

– Näissä ryhmissä kolmella rokoteannoksella ei ole saatu yhtä hyvää suojaa kuin muilla. Ja muissa ryhmissä, jotka eivät näihin kuulu, kolme rokoteannosta on toistaiseksi antanut hyvän suojan vaikeaa tautia vastaan. Ja siltä tämä tilanne näyttää myös sairaalan sisältä.

Järvisen mukaan jokainen ymmärtää allergian siedätyshoidoistakin, että jos elimistöön annetaan jatkuvasti jotain vierasta ainetta, johon puolustusjärjestelmä reagoi, uusi vaste ja hyöty ei enää olekaan samanlainen, vaan puolustusjärjestelmä tottuu siihen.

– Ja silloin tietysti tullaan ongelmiin, silloin nuoremmille ryhmille ei välttämättä voitaisi enää syksyllä antaa uusia rokotteita, hän huomautti.