Yksi neljästä maailmassa, 57 nousua, kaksi kuollutta – suomalaisten historia kasitonnisilla vuorilla on jännittävä
Suomalaiset ovat kansan kokoon nähden melko aktiivista vuorikiipeilykansaa. Jokaisen yli 8000 metriä korkean huipun on saavuttanut vähintään yksi suomalainen.
Suomen alppikerhon listauksen mukaan suomalaiskäyntejä kasitonnisten huipuilla on kaikkiaan 57. Nämä käynnit ovat 25 eri kiipeilijän tekemiä.
Kaikkien aikojen menestynein suomalaiskiipeilijä on Veikka Gustafsson. Hän on käynyt kaikilla yli 8000 metriä korkeilla vuorilla ilman lisähappea. Lisäksi hän on noussut joillekin lisähapen kanssa muina kertoina. Kaikkiaan Gustafsson on käynyt kasitonnisten huipuilla 17 kertaa.
Aiemmin on luultu, että 44 ihmistä maailmassa on saavuttanut kaikkien kasitonnisten huipun, mutta tutkimus vuodelta 2022 paljasti, että näitä onkin vain neljä. Gustafsson on heistä yksi.
Saksalainen Eberhard Jurgalski on yli 40 vuoden ajan tutkinut vuorikiipeilysaavutuksia muun muassa vertailemalla satelliittikuvia ja kiipeilijöiden esittämiä kertomuksia, valokuvia ja muuta näyttöä. Vuonna 2022 hän tuli siihen tulokseen, että vain Gustafssonin, Edmund Viestursin, Nirmal Purjan ja Sanu Sherpan näytöt riittävät.
Jopa kaikkien aikojen arvostetuin ja kuuluisin kiipeilijä, lisähapettomuuden pioneeri Reinhold Messner jäi ulos neljän listalta juuri ja juuri. Hänen Annapurnan valloituksensa oli aivan pientä vailla riittävä, eli ei täysin riittävä.

Gustafssonin jälkeen toiseksi menestynein suomalaiskiipeilijä on Samuli Mansikka. Mansikka kävi Mount Everestillä, K2:lla, Kanchenjungalla, Lhotsella, Makalulla, kahdesti Cho Oyulla, Dhaulagiri I:llä, Manaslulla, Gasherbrum II:lla sekä Annapurnalla. Vain Lhotsella ja Everestillä Mansikka käytti lisähappea.
Annapurna vei Mansikan hengen 24. maaliskuuta 2015. Hän pääsi huipulle, mutta paluumatkalla noin seitsemän kilometrin korkeudessa hän ja nepalilainen kiipeilykumppani Pemba Sherpa putosivat kuolemaansa.
Mansikan lisäksi kasitonnisilla on kuollut toinenkin suomalainen. Toukokuussa vuonna 2000 Noora Toivonen pyrki Cho Oyun huipulle, mutta ilmeisesti eksyi noustuaan valehuipulle. Hän ja venäläinen Pavel Bonadysenko lähtivät kävelemään ensin oikeaan suuntaan, mutta joutuivat sitten Nepalin puoleiselle rinteelle Kiinan ja Nepalin rajalla olevalla vuorelle.
Nepalin puoleinen rinne on niin jyrkkä, että sitä ei voi laskeutua. Ja kun Toivonen ja Bonadysenko olivat laskeutuneet niin paljon, että huomasivat virheensä, eivät he enää voineet kavuta takaisin oikealle puolelle voimien ehtyessä. Todennäköisesti he jäivät rinteelle ja kuolivat hiljaa hiipuen hypotermiaan. Ruumiita ei ole löydetty.

Maailman korkeimmat, yli kahdeksaan kilometriin kohoavat vuoret ovat Mount Everest (8848 metriä korkea), K2 (8611), Kanchenjunga (8586), Lhotse (8516), Makalu (8485), Cho Oyu (8188), Dhaulagiri (8167), Manaslu (8163), Nanga Parbat (8126), Annapurna I (8091), Gasherbrum I (8080), Broad Peak (8051), Gasherbrum II (8034) ja Shishapangma (8027).
Korkein valloittamaton vuori on Bhutanissa sijaitseva Gankghar Puensum. Se on korkein vuori Bhutanissa ja sitä kautta korkein valloittamaton maailmassa, sillä Bhutanin valtio ei salli nousemista yli 7000 metrin korkeuteen. Paikallisen uskomuksen mukaan jumalat asuvat noissa korkeuksissa. Gankghar Puensum on 7570 metriä korkea.
Jos maapallon keskipisteestä lasketaan, korkeimmat vuoret sijaitsevat planeetan hieman epätasaisesta muodosta johtuen päiväntasaajan lähellä. Tällöin korkein ei ole Everest vaan Ecuadorissa sijaitseva Chimborazo. Se kohoaa 6267 metriä merenpinnasta ja 6384,4 kilometriä maan keskipisteestä. Everest on vasta 27. korkein huippu maan keskipisteestä 6382,3 kilometrillä.
Gustafssonin ja Mansikan lisäksi kasitonnisten useampikertaisia suomalaishuiputtajia ovat Anne-Mari Hyryläinen, Mia Graeffe ja Paula Strengell.
Strengell on äskettäin käynyt K2:n huipulla ollen näin ensimmäinen suomalaisnainen siellä ja kaikkiaan kolmas suomalainen. Strengell on käynyt kasitonnisista myös Everestillä, Cho Oyulla ja Makalulla.
Lähteitä
Juttua päivitetty 1.8. klo. 10.48 tiedoilla Paula Strengellin uusista saavutuksista.