Vihreiden kansanedustaja vaatii johtoa vastuuseen vammaispalveluyksikön pahoinpitelystä: "Sitoisitko sinä lapsesi pakkopaitaan?"

Kotimaa

Vihreiden kansanedustaja ja autistisen nuoren äiti Noora Koponen vaatii, että hoivajätti Mehiläisen omistaman Onnikoti Omenapuun johto ottaa vastuun yksikössä uutisoiduista pahoinpitelyistä

– Tämä on vasta jäävuoren huippu. Puolustuskyvyttömiä lapsia ei pahoinpidellä. Sitoisitko sinä oman lapsesi pakkopaitaan, Koponen kysyy tiedotteessaan.

Mehiläisen nykyisin omistamassa hämeenlinnalaisessa asumispalveluyksikössä on sidottu alaikäistä asukasta teipillä ja kuormaliinoilla, minkä lisäksi hänet on puettu omatekoiseen pakkopaitaan.

Koponen näkee, että vammaisia ihmisiä sitoneen henkilökunnan on otettava vastuu teoistaan, mutta ongelman juurisyyt löytyvät myös henkilöstön jaksamisesta, osaamisvajeesta ja erityisesti johdon roolista.

– On selvää, että kyse ei ole pelkästään henkilökunnan osaamisvajeesta, vaan syyttävä sormi osoittaa myös johtoa. Tässäkin tapauksessa ohjeet sitomiseen ovat tulleet nimenomaan yksikön johdosta. Pomon selän taakse ei kuitenkaan asiassa voi mennä. Jokainen on vastuussa omista teoistaan ja sellaisia työntekijöitä emme tarvitse, jotka pahoinpitelevät ihmisiä, Koponen ypteaa.

Autismiliitto on jo pidempään esittänyt, että autismikirjon ihmisten välttämättömien palvelujen kilpailutus on esteenä itsemääräämisoikeuden toteutumiselle ja heikentänyt heidän hyvinvointiaan. Osaamattomuus palveluiden toteuttamisessa on syventänyt ahdinkoa.

Koponen tunnistaa autistisen lapsensa äitinä hyvin tilanteen, joka hoitokentällä vallitsee.

– Olen taistellut erityislasten oikeuksien puolesta siitä asti, kun epäkohdat nousivat oman lapseni Nuutin kohdalla esiin, mutta jostain syystä maailma ei tunnu kuuntelevan. Tämä maailma ei ole erityislapsille turvallinen.”

Kansanedustaja ei kuitenkaan ole luovuttamassa järkyttävien tapahtumien edessä ja jätti välittömästi aiheesta kirjallisen kysymyksen eduskunnan puhemiehelle.

– Tämä ei jää tähän. Not on my watch, Noora Koponen jyrähtää.