Veromörköily valloillaan vaalikuumeisella kyselytunnilla – Saarikko päätti sanoa Orpolle aivan suoraan

Hallitus ei suunnittele veronkorotuksia kotitalouksille, valtiovarainministeri Annika Saarikko alleviivasi.
Eduskunta

Kuntavaalien kirikamppailu lisäsi kierroksia eduskunnan kyselytunnilla. Opposition perussuomalaiset ja kokoomus syyttelivät hallitusta niin ihmisten arkea kuin yritystoimintaakin näivettävästä veropolitiikasta.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) sai kerta toisensa jälkeen vakuuttaa, etteivät hallitukset päätökset nosta kokonaisveroastetta.

– Hallitus ei suunnittele veronkorotuksia kotitalouksille. Tulkoon tämä selväksi ja alleviivatuksi, Saarikko painotti perussuomalaisen Arja Juvoselle.

Lisäksi Saarikko sanoi, että suomalainen hyvinvointiyhteiskunta rahoitetaan työllä myös tulevaisuudessa.

Rahaministerin mukaan muun muassa Bayerin ilmoitus Turkuun rakennettavasta lääketehtaasta sekä Stora Enson investointi Anjalan paperitehtaaseen osoittavat Suomen olevan oikealla tiellä.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kohdisti kritiikkinsä maakuntaveroon.

Orpo viittasi asiantuntija-arvioihin ja vaati Saarikkoa selittämään, miten maakuntavero ei muka korottaisi ihmisten verotusta.

Saarikon mukaan on selvää, että kuntaveroja olisi pakko nostaa, jos sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta ei tehtäisi.

Keskustajohtajan mukaan eduskunta luo nyt ensimmäisessä vaiheessa kivijalan sotelle sekä pelastustoimelle. Vasta sitten ryhdytään tarkemmin pohtimaan maakunnille osoitettavia uusia tehtäviä sekä niiden rahoittamista.

Orpo ei tyytynyt selitykseen. Hän väitti, että sote uudistus ei helpota ihmisten pääsyä hoitoon eikä säästä rahaa. Jättiuudistukseen osoitetut rahat menevät Orposta vain uuden hallinnontason rakentamiseen.

– Me olemme menossa kuntavaaleihin ja teillä on pakka aivan sekaisin rahoituksen osalta.

Orpo vaatikin hallitusta vetämään koko esityksen pois eduskunnasta.

Saarikosta Orpo meni liian pitkälle.

Valtiovarainministerille oli mysteeri, miten kokoomus ei enää oppositiossa kannatakaan sote-uudistuksen tekemistä.

– Jos nyt saan sanoa aivan suoraan, minkä suhteen se pakka on sekaisin. Se on sekaisin sen suhteen, että kokoomus on ollut tässä maassa vallassa ja vastuussa aika monena hallituskautena, eikä ole saanut valmiiksi uudistusta, joka on Suomelle ja suomalaisten hoitoon pääsylle perustavan tärkeä asia.

Kokoomusluotsin vaalikamppailun tiimellyksessä antamat lausunnot hämmästyttivät Saarikkoa.

– Pakka on sekaisin sen suhteen, etten ole ymmärtänyt viime kuukausina, mitä ihmettä tarkoittaa vapaaehtoiselta pohjalta syntyvä malli, josta ei syntyisi mitään muutoskustannuksia – mikä sen rahoitusratkaisu pohjimmiltaan olisi? 

Saarikko ilahtui vihreiden Atte Harjanteen käyttämästä osuvasta nimityksestä, jolla tämä kuvasi perussuomalaisten ja kokoomuksen puheita.

– Haluan erikseen kiittää edustaja Harjannetta veromörköily-terminologiasta, joka taitaa sopia tähän keskusteluun erittäin hyvin.