Venäjä aloitti supistuvan väestönsä laskemisen

Väestönlaskenta on ensimmäinen yli 10 vuoteen. Koronapandemian vuoksi siirretyn laskennan tuloksia odotetaan ensi keväänä.
Ulkomaat

Venäjä aloitti perjantaina väestönlaskennan, joka on siirtynyt pariin otteeseen koronaviruspandemian takia.

Venäjän väkiluku on ollut lähes jatkuvassa laskussa viimeiset 30 vuotta Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen alhaisen syntyvyyden, maastamuuton ja alimitoitetun terveydenhuoltojärjestelmän takia. Kutistuva väestö on vakava ongelma maan taloudelle.

Koronapandemia on kiihdyttänyt väestön supistumista. Valtiollisen tilastovirasto Rosstatin arvion mukaan virukseen on kuollut yli 400 000 ihmistä, vaikka virallinen kuolinluku on reilut 220 000. Viime viikkoina koronatartuntojen ja -kuolemien määrä on ollut taas nousussa, ja maassa on kirjattu uusia päiväkohtaisia ennätyslukemia.

Viime vuonna Venäjän väestö supistui Rosstatin mukaan 510 000:lla, mikä on jyrkin lasku 15 vuoteen. Tänä vuonna maan väkiluku oli laskenut jo elokuun loppuun mennessä lähes 600 000:lla. Väkiluvun laskua eivät ole kääntäneet edes hallinnon tarjoamat lastenhankinnan taloudelliset kannustimet.

Venäjän väkiluku oli tammikuun alussa Rosstatin mukaan 146,2 miljoonaa. Lukemassa on mukana Krimin niemimaa, joka kansainvälisen oikeuden mukaan on osa Ukrainaa.

Venäjän edellinen väestönlaskenta järjestettiin 2010. Nyt aloitettu väestönlaskenta on vasta kolmas Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen.

Väestönlaskenta oli tarkoitus aloittaa jo viime vuoden lokakuussa, mutta sitä siirrettiin pandemian vuoksi. Laskenta jatkuu marraskuun puoliväliin saakka, ja alustavia tuloksia odotetaan huhtikuussa.