Vehviläinen kiitti Euroopan neuvostoa ihmisoikeuksien puolustamisesta: "Euroopan neuvostoa voi hyvällä syyllä nimittää Euroopan omaksitunnoksi"

Euroopan neuvosto

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen kiitti Euroopan neuvoston ja sen parlamentaarisen yleiskokouksen työtä ihmisoikeuksien, demokratian ja oikeusvaltion puolustajana, kun hän perjantaina tapasi Suomessa vierailulla olleen yleiskokouksen puheenjohtajan Rik Daemsin.

– Euroopan neuvostoa voi hyvällä syyllä nimittää Euroopan omaksitunnoksi. Sen työ muuttuu valitettavasti koko ajan yhä tärkeämmäksi, kun viime vuosien kehitys monissa Euroopan neuvoston jäsenmaissa rapauttaa oikeusvaltiokehitystä sekä kansalaisten perus- ja ihmisoikeuksia. Erityisen huolissani olen siitä, että muutama maa on irtaantumassa perheväkivallan vastaisesta Istanbulin sopimuksesta, Vehviläinen totesi.

Vehviläinen ja Daems vaihtoivat ajatuksia myös muun muassa Euroopan neuvostossa virinneestä keskustelusta vahvistaa ympäristöoikeuksien asemaa osana ihmisoikeuksia. Ympäristöoikeuksilla tarkoitetaan oikeutta turvalliseen, puhtaaseen, terveelliseen ja kestävään ympäristöön.

Daems on ollut ympäristöoikeuksien innokas puolestapuhuja, ja teema nousi esille hänen muissakin tapaamisissaan Suomessa.

Daems tapasi kolmipäiväisellä vierailullaan muiden muassa Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnan, eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Antti Häkkäsen (kok.), valtiovarainvaliokunnan puheenjohtajan Johannes Koskisen (sd.), ympäristövaliokunnan puheenjohtajan Juha Sipilän (kesk.), Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnan puheenjohtajan Erkki Tuomiojan (sd.) ja ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.).

Daems saikin suomalaisilta tukea ehdotukselleen, että ympäristöoikeuksien asemaa osana ihmisoikeuksia vahvistettaisiin.

Keskusteluissa Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnan kanssa käsiteltiin yleiskokouksen tulevan syysistuntoviikon aiheita, Venäjän tulevia parlamenttivaaleja ja Valko-Venäjän tilannetta. Tuomiojan kanssa esille nousi Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen ja Pohjoismaiden neuvoston yhteistyö.

Rik Daems on belgialainen poliitikko, joka on toiminut Belgiassa sekä ala- että ylähuoneen jäsenenä ja hallituksen ministerinä. Hänet valittiin tammikuussa 2020 Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtajaksi kahdeksi vuodeksi.

Vuonna 1949 perustettu Euroopan neuvosto on maanosan vanhin ja laajin poliittinen yhteistyö- ja ihmisoikeusjärjestö. Sen 47 jäsenmaan kansanedustajista koostuva yleiskokous tekee aloitteita ja antaa suosituksia, joiden pohjalta ministerikomitea päättää asioista. Parlamentaariseen yleiskokoukseen kuuluu jäsenet ja varajäsenet yhteen laskien yli 700 kansanedustajaa eri maista.