Väyrysen ja Kääriäisen korkean profiilin politiikka tuotti tulosta – "Samalla kaksikko kului ja sai kolhuja"
Filosofian tohtori Kati Katajiston mukaan keskusta selvisi yllättävänkin hyvin 1980-luvun alkuvaikeuksistaan.
Keskustan puheenjohtajalla Paavo Väyrysellä ja puoluesihteeri Seppo Kääriäisellä riitti rohkeutta nostaa puolueen omat tavoitteet vahvasti esiin ja haastaa vallassa ollut SDP. Keskusta nousi lopulta maan suurimmaksi vuoden 1991 eduskuntavaaleissa.
– Keskusta nousi vaikeuksistaan onnistuneesti uusitun aatteen, uudistumisen, puolueeseen ja puolueen aatteeseen uskovan lojaalin järjestöväen sekä korkean profiilin voimin, vaikka Väyrynen veikin tahtopolitiikan lopulta liian pitkälle omaksi epäonnekseen, Katajisto sanoo.
Väyrysen rooli paljastui yllättävänkin vahvaksi, Katajisto kertoo tutkimustyöstään.
– Hän rikkoi niin sanottuja poliittisia tapoja 80-luvulla, hän ei kumarrellut Neuvostoliittoa eikä presidenttiäkään.
Katajiston kirjoittama keskustan puoluehistorian kuudes osa Väyrysen ja Kääriäisen korkean profiilin aika 1981–1991 julkaistiin tiistaina Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran juhlasalissa Helsingissä.
Katajiston mukaan Väyrysen ja Kääriäisen väistämätön rooli oli toimia eräänlaisina muurinmurtajina presidentti Urho Kekkosen jälkeisessä ajassa.
– Samalla kaksikko kului ja sai kolhuja. Heidän tehtävänsä ei ollut helppo, mutta he onnistuivat nostamaan puolueen nousuun. Korkean profiilin politiikka tuotti tulosta.
Seppo Kääriäinen itsekin katsoo, että SDP:n haastaminen oli keskustalta ”suorastaan uhkarohkea teko”.
Kääriäinen asettaa 80-luvun merkittävään asemaan Suomen poliittisessa rakenteessa.
– Kuinka oli mahdollista, että keskusta lähti kaiken jälkeen repeytyneenä, vähävoimaisena ja vähän riitaisana haastamaan johtavaa puoluetta, uskalsi tehdä sen ja selviytyi siitä jopa voittajana -91 vaaleissa. Sen seurauksena SDP:n valtaistuinta ensimmäisen kerran ravisteltiin oikein kunnolla, Kääriäinen sanoi Katajiston teoksen julkaisutilaisuudessa.
Katajisto muistutti, että Kääriäinen itse oli se primus motor, joka lähti rakentamaan keskustan korkeaa profiilia järjestöremontilla ja aatteen uudistamisella.
– Luotiin se vahva pohja järjestökentässä ja koko puolueväessä. Sitten sitä vietiin hallituspolitiikkaan, Katajisto summaa.
Hän näkee 80-luvussa ja nykyhetkessä yhtäläisyyksiä.
– 80-luvulla oli valtavia uhkia, että kylmä sota kiristyy ja ydinsodan uhka oli olemassa. Mutta toisaalta ihmiset elivät valtavan hyvinvoinnin keskellä Suomessa turvallisessa yhteiskunnassa. Rinnakkain oli kaksi todellisuutta.
Nykyinen presidenttiehdokas Olli Rehn haastoi Väyrysen vuonna 1990. Tämä johti osaltaan siihen, että Väyrynen päätti luopua keskustan puheenjohtajuudesta.
Liberaalinen kansanpuolue (LKP) liittyi keskustan jäsenjärjestöksi kesäkuussa 1982. Olli Rehniä ja toista presidenttiehdokasta Pekka Haavistoa yhdistää se, että molempien isät vaihtoivat LKP:n keskustaan.
– Minä sain puhuttua isäukon keskustaan, Pekka ei saanut Joukoa vihreisiin mukaan, Rehn hoksauttaa.
– Isäni oli LKP:n jäsen pitkään, kaupunginvaltuutettu, hän kertoo.
Rehn kysyi Katajistolta, miten hän arvioi LKP:n merkitystä keskustan uudistumiselle. Katajiston mukaan ratkaisu oli vaaliteknisesti erinomainen, koska sillä saatiin puolueen nokka nousuun. LKP halusi liittyä keskustaan, koska se oli taloudellisissa vaikeuksissa ja sen kannatus oli laskussa.
– He tulivat silti neliraajajarrutuksella mukaan keskustaan siinä mielessä, että he liittyivät ikään kuin jäsenjärjestöksi samaan tapaan kuin NKL tai keskustanaiset, Katajisto kertoo.
– Se loi aika erikoisen asetelman, eikä sitä ehkä osattu avata oikealla tavalla.
Keskustan puheenjohtajan Annika Saarikon mukaan keskustan historian uusimman osan julkaisu on merkittävä hetki.
Keskustalla on onni ja oikeus tuntea menneisyyttään, Saarikko toteaa.
– Puoluehistorioiden kirjoittaminen ei ole mitään kilpajuoksua, mutta kyllä tässä nyt jonkin verran kuitenkin kannattaa häntää keskustan nostaa. Keskusta on merkittävistä puolueista kärjessä tässä asiassa.
– Minä haluan ajatella niin, että se on osa keskustan käsitystä sivistyksestä, Saarikko sanoo.
Keskustan tuoreimman historiakirjan voi tilata puolueen sivuilta.